SKŁADNIKI:
- 2 szkl. mąki
- 1 margaryna z lodówki
- 1/2 szkl. cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 kg półtłustego twarogu w kostkach
- 3 białka
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. cukru, ewentualnie cukier waniliowy
- 70 dkg roztopionego masła
PRZYGOTOWANIE:
Margarynę posiekać nożem z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, cukier i kakao, wszystko razem zagnieść, aż składniki dobrze się połączą, uformować kulę i schować do lodówki na ok.30 minut.
W tym czasie przygotowujemy ser, kostki sera przekładamy do miski, dodajemy białka i cukier, wszystko razem miksujemy, dodajemy ostudzone, roztopione masło i mąkę ziemniaczaną, wymieszać mikserem.
Większą połowę ciasta wykładamy do tortownicy, ciasto jest schłodzone, więc wygodnie jest ciąć cienkie paski i wyłożyć dno, później lekko połączyć palcami, na warstwę ciasta wykładamy masę serową, a na wierzch wykładamy resztę ciasta, można je pokruszyć, przykrywając ser, formę z ciastem włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni, ja piekę tak 20 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę kolejne 30-35 minut, po upieczeniu lekko uchylam drzwiczki od piekarnika i tak zostawiam sernik by lekko przestygł.
Sernik bardzo smaczny, a masa lekko wilgotna, ciacho idealne do kawusi :)
fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł :)
UsuńBardzo podoba mi się to połączenie, jeszcze nigdy nie piekłam takiego ciasta
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania, robi się dość szybko :)
UsuńIdealny w przekroju. Mniaaam :)
OdpowiedzUsuńMmm, ślicznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię pierwszą próbę mam nadzieję że wyjdzie��
OdpowiedzUsuń