Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

wtorek, 29 lipca 2014

PLEŚNIAK ZE ŚLIWKAMI

Dostałam wczoraj trochę śliwek, pierwszy pomysł to pleśniak ze śliwkami, więc do dzieła, ciasto pięknie wyrosło, zrobiłam na blaszce 24x24 cm, ale chyba można na troszkę większej, bo mi wyrosło sporo poza formę, naprawdę fajny przepis na ciacho, polecam :)



                                                                    SKŁADNIKI:

  • 3 szkl. mąki
  • 5 jajek, osobno żółtka i białka
  • 1 margaryna
  • 1 szkl. cukru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 500g śliwek
  • 1 cukier waniliowy

                                                             PRZYGOTOWANIE:

Margarynę rozpuścić, na stolnicy lub w misce zagniatamy ciasto z mąki, żółtek, ostudzonej margaryny, 1/2 szkl. cukru i proszku do pieczenia, ma ładnie odchodzić od rąk, dzielimy ciasto na pół, pierwszą połowę chowamy do lodówki, a drugą dzielimy jeszcze raz na pół, do jednej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy, oba kawałki chowamy do zamrażalnika, białka ubijamy na sztywno, dodajemy resztę cukru i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści.
Formę 24x24 cm (lub większą) wykładamy papierem do pieczenia, następnie dużą częścią ciasta wykładamy całe dno, pokrojone śliwki posypujemy cukrem waniliowym i układamy na cieście skórką do dołu, na śliwki ścieramy na tarce, na grubych oczkach kawałek ciasta z kakao, na ciemne ciasto rozsmarowujemy pianę z białek, następnie wyjmujemy ostatni kawałek ciasta i ścieramy na pianę, formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 50 minut, pozostawiamy do ostudzenia :)







11 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, takie mięciutkie i soczyste od śliwek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Plesniak...mmmm...moj ulubiony ! Właśnie się piecze ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny przepis 😊 troszke go zmienilam, bo zamiast margaryny dalam maslo, dodalam powidla sliwkowe na spod ciasta i dalam okolo 850g sliwek. Wyszlo pyszne 👌 polecam 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy dane piekarnika są wskazane dla pieczenia góra/dół czy tylko dół?

    OdpowiedzUsuń
  6. A mnie zawsze opada Ale i tak jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Super wyszło.2 blachy zrobilam. Ale mi ta piana zawsze opada ehhhh

    OdpowiedzUsuń