Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

czwartek, 10 kwietnia 2014

CIASTO ZAJĄCZEK WIELKANOCNY

W zeszłym roku kupiłam silikonową formę w kształcie zajączka, ale jakoś zabrakło czasu żeby ją wypróbować, dziś się zmobiliowałam i upiekłam takiego słodkiego zajączka, jeśli macie podobne formy jak zajączki, jajka itp. to polecam wypróbować, a dekorowanie zostawić dzieciom, super zabawa :)


                                                                       SKŁADNIKI:


  • 1/2 szkl. cukru
  • 175g margaryny
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 4 jajka
  • 220g przesianej mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pisaki cukrowe do dekorowania

                                                              PRZYGOTOWANIE:

Utrzeć margarynę z cukrem na puszystą masę, dodać aromat i dokładnie wymieszać, cały czas ucierając dodawać stopniowo jajka, po chwili dodać przesianą mąkę i proszek, dokładnie wymieszać, gotową masę przełożyć do silikonowej formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut, po upieczeniu zostawić w formie do wystygnięcia, ostudzoną formę położyć do góry dnem na duży talerz lub paterę, delikatnie wyciągnąć ciasto, powinno ładnie się odkleić, gotowego zajączka dekorujemy w dowolny sposób, cukrowymi pisakami lub polewą czekoladową, dzieci z chęcią się tym zajmą :)








Wielkanocne Smaki - edycja IV

4 komentarze:

  1. Jaki śliczny zajączek,u mnie dzisiej lukrowane ciasteczka pisanki,pisaki również kupilam w Lidlu,są idealne do ozdabiania :)

    OdpowiedzUsuń