Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

piątek, 21 lutego 2014

CIASTKA Z JABŁKAMI "CAŁUSKI"

Kolejna pyszna propozycja ciastek, tym razem z jabłkami, przepis bardzo prosty, ciasto z dodatkiem masła i twarożku wychodzi delikatnie kruche, do tego jabłka, mniam :)


                                                                   SKŁADNIKI:

  • 2szkl mąki
  • 200g kremowego twarogu (ja kupuję naturalny serek homogenizowany Pilos z Lidla)
  • 200g masła
  • 2 jabłka
  • 4 łyżki cukru pudru


                                                            PRZYGOTOWANIE:

Mąkę, masło, serek i cukier puder zagniatamy na jednolite ciasto, ma ładnie odchodzić od rąk, wstawiamy do lodówki na ok.40 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na ok.3-4mm, szklanką lub kubkiem wycinamy kółka, na połowę każdego z nich nakładamy cienki plaster jabłka, składamy na pół, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 15-20 minut, aż się całe zarumienią, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Z podanej ilości ciasta wyszło mi półtora blachy.







10 komentarzy:

  1. Moja mam takie robiła, pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne i z pewnością pyszne,serek z Lidla jest rewelacyjny do wypieków,też go kupuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne i apetyczne. W sezonie letnim kiedy ciepło bardzo często je robię. raz ma krucho raz na drożdżowo. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też takie pieczemy, wnusia skleja;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj, brakuje informacji czy ma być proszek do pieczenia czy suche drożdże. Chcę je zrobić i teraz stoję przed dylematem :-)

    OdpowiedzUsuń