Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

czwartek, 20 lutego 2014

ZAPIEKANKI

Na przekąskę, kolację lub gdy wpadną znajomi, często robię takie zapiekanki, można użyć chleba tostowego, chrupiących bagietek, lub innego ulubionego pieczywa, robię więcej farszu i chowam do lodówki, później tylko na bagietki i do piekarnika, mniam :)



                                                                   SKŁADNIKI:
  • 30dkg szynki
  • 30dkg sera np.gouda
  • 40dkg pieczarek
  • por
  • 1-2 łyżki majonezu

                                                             PRZYGOTOWANIE:

Szynkę i ser trzemy na tarce na grubych oczkach, dodajemy drobno posiekany por i wszystko mieszamy. Pieczarki podsmażamy na odrobinie oleju, tak żeby woda wyparowała, lekko je solimy i dodajemy do reszty składników, dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku, wszystko razem dokładnie mieszamy. Gotowy farsz nakładmy na przygotowane pieczywo i zapiekamy przez kilka minut w piekarniku, podajemy z ketchupem lub ulubionym sosem. 

1 komentarz: