Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

czwartek, 8 stycznia 2015

WUZETKA

To bardzo klasyczne ciasto i pyszne, każdy ma swój ulubiony przepis, tak jak ja, idealnie sprawdzi na różne okazje, do tego efektownie się prezentuje, polecam:)



                                                                   SKŁADNIKI:

BISZKOPT:

  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. mąki
  • 3 łyżki kakao
MASA:
  • 500ml śmietanki 30 %
  • 150-200 g twarożku np. sernikowego z wiaderka
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 3,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. wrzątku
DODATKOWO:
  • dżem wiśniowy
  • 1,5 tabliczki czekolady rozpuszczonej z 3 łyżkami mleka


                                                             PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt:
Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier, następnie dodać żółtka z proszkiem, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce mąki wymieszanej z kakao, ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej, pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30minut, gotowy zostawiamy do ostudzenia, a następnie przekrawamy na dwie części (z tortownicy wychodzą 3 blaty, a z prostokątnej blaszki dwa).
Masa:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy twarożek i miksujemy, na koniec wlewamy rozpuszczoną i chłodną żelatynę, dokładnie wymieszać mikserem i schować do lodówki, aż stężeje.
Pierwszy blat biszkoptu posmarować dżemem, na to masa (trochę zostawić do dekoracji), przykryć drugim blatem i lekko docisnąć, na wierzch wylać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, wyrównać, wierzch delikatnie podzielić na kwadraty i na każdy zrobić szprycą dekoracje z kremu, tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce.
Biszkopty przed przełożeniem można delikatnie nasączyć mocną herbatą, biszkopt będzie bardziej wilgotny.









5 komentarzy:

  1. Piękna Ci wyszła, idealnie zgrabne kosteczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to dla mnie najwspanialszy moment, zaraz po przekrojeniu ciasta, patrzeć jak pysznie warstwy wyglądają :)

      Usuń
  2. W-z czyli smak wspomnień.
    Wspaniałe ciasto
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń