SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 4 szkl. mąki
- 250 g margaryny
- 2 jajka
- 60 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
FARSZ:
- 700g pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
- ser żółty
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki i cebulę kroimy, podsmażamy na odrobinie oleju, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystudzenia, następnie dodajemy starty ser i mieszamy, ser dodajemy wg uznania.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę i rozcieramy rękoma, gdy składniki się połączą dodajemy jajka, sól i płynne drożdże (roztarte z cukrem), wyrobić elastyczne ciasto, gdyby ciężko się zagniatało można dodać 1-2 łyżki śmietany. Ciasto dzielimy na trzy części, każdą część cienko rozwałkować na podłużny prostokąt, na środek rozkładamy farsz, pozostawiając wolne boki, najpierw składamy do środka pierwszy bok przykrywając farsz, a później drugi, tak żeby nachodził na ten pierwszy, lekko dociskamy, delikatne przekręcamy złączeniem do dołu i kroimy na 4-5 cm paski, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem, paszteciki wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy ok. 20 minut, aż się zarumienią :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz