Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

wtorek, 6 stycznia 2015

PASZTECIKI Z PIECZARKAMI I SEREM

Pyyyycha, puszyste ciasto, pieczarki i ciągnący ser, rewelacja, idealne na każdą okazję, nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, tylko od razu do piekarnika...., polecam gorąco :)





                                                                  SKŁADNIKI:
CIASTO:

  • 4 szkl. mąki
  • 250 g margaryny
  • 2 jajka
  • 60 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
FARSZ:
  • 700g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • ser żółty

                                             PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki i cebulę kroimy, podsmażamy na odrobinie oleju, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystudzenia, następnie dodajemy starty ser i mieszamy, ser dodajemy wg uznania.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę i rozcieramy rękoma, gdy składniki się połączą dodajemy jajka, sól i płynne drożdże (roztarte z cukrem), wyrobić elastyczne ciasto, gdyby ciężko się zagniatało można dodać 1-2 łyżki śmietany. Ciasto dzielimy na trzy części, każdą część cienko rozwałkować na podłużny prostokąt, na środek rozkładamy farsz, pozostawiając wolne boki, najpierw składamy do środka pierwszy bok przykrywając farsz, a później drugi, tak żeby nachodził na ten pierwszy, lekko dociskamy, delikatne przekręcamy złączeniem do dołu i kroimy na 4-5 cm paski, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem, paszteciki wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy ok. 20 minut, aż się zarumienią :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz