SKŁADNIKI:
- 500g mąki
- 4 żółtka
- 2 białka
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 100 ml gęstej śmietany
- 1,5 łyżeczki sody
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 125 g masła
- 200g miodu
PRZYGOTOWANIE:
Miód zagotować z przyprawą i odstawić, dodać masło i poczekać, aż się rozpuści, a potem lekko przestygnie.
Śmietanę wymieszać z sodą, zostawić, śmietana zwiększy swoją objętość.
Białka ubić na sztywno, następnie cały czas miksując dodawać cukier, później dodajemy żółtka i wszystko razem miksujemy.
W misce mieszamy mąkę z kakao, dodajemy masę jajeczną i mieszamy, dodajemy miód i ponownie mieszamy, na koniec dodajemy śmietanę z sodą, wymieszać.
Ciasto będzie dość rzadkie, odstawiamy je przykryte do lodówki na 24 godziny, wtedy zgęstnieje.
Gotowe ciasto podsypać na stolnicy mąką i rozwałkować na grubość 5 mm, następnie wykrawamy pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy rozmąconym białkiem, będą wtedy ładnie błyszczące, pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 7-10 minut, nie dłużej. Ostudzone można polać czekoladą, mniam :)
O mniam, musiały smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńTakie puszyste uwielbiam :)
Usuń