Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

piątek, 2 stycznia 2015

PUSZYSTE PIERNICZKI

Wypróbowałam ten przepis na pierniki przed Świętami, wyszły przepyszne, mięciutkie i puszyste, a polane czekoladą smakowały rewelacyjnie, bardziej smakowały mi niż kupne, polecam wypróbować przepis, następnym razem spróbuję zrobić nadziewane :)



                                                                   SKŁADNIKI:

  • 500g mąki
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 100 ml gęstej śmietany
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 125 g masła
  • 200g miodu
                                             
                                                             PRZYGOTOWANIE:

Miód zagotować z przyprawą i odstawić, dodać masło i poczekać, aż się rozpuści, a potem lekko przestygnie.
Śmietanę wymieszać z sodą, zostawić, śmietana zwiększy swoją objętość.
Białka ubić na sztywno, następnie cały czas miksując dodawać cukier, później dodajemy żółtka i wszystko razem miksujemy.
W misce mieszamy mąkę z kakao, dodajemy masę jajeczną i mieszamy, dodajemy miód i ponownie mieszamy, na koniec dodajemy śmietanę z sodą, wymieszać.
Ciasto będzie dość rzadkie, odstawiamy je przykryte do lodówki na 24 godziny, wtedy zgęstnieje.
Gotowe ciasto podsypać na stolnicy mąką i rozwałkować na grubość 5 mm, następnie wykrawamy pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy rozmąconym białkiem, będą wtedy ładnie błyszczące, pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 7-10 minut, nie dłużej. Ostudzone można polać czekoladą, mniam :)


2 komentarze: