Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

środa, 17 grudnia 2014

CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z NADZIENIEM KOKOSOWYM

Już tak mam, że uwielbiam słodkości z kokosem.....mniam, a ciasteczka bardzo proste w przygotowaniu, do tego gdy zjemy jedno lub dwa, można poczuć się pełnym, polecam wszystkim słodyczoholikom :)



                                                                       SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • kostka schłodzonego masła
  • 4 żółtka

MASA:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 1/2 szkl. cukru (jak chcemy bardziej słodkie to 3/4 szkl.)
  • 1/5 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka żelatyny

                                                                 PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wsypać do miski, dodać cukier i kakao, wymieszać, dodać pokrojone masło i żółtka, zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. 30 minut.
Wiórki wraz z mlekiem i cukrem gotować przez 10 minut w garnuszku, wiórki zmiękną, a masa będzie dość gęsta, ale wilgotna.
Żelatynę zalać łyżeczką zimnej wody i dokładnie wymieszać, napęczniałą zalać dwiema łyżkami gorącej wody, wymieszać, aż się rozpuści, przygotowaną żelatynę wymieszać z masą kokosową i odstawić do ostudzenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm, wykrawać np. szklanką koła, tak aby była ich parzysta ilość, ułożyć je (można dość blisko siebie) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10 minut, nie dłużej, bo ciastka mogą być zbyt twarde, gotowe studzimy, następnie nakładamy dość grubo masę kokosową i dociskamy drugim ciastkiem, można jeść od razu lub zostawić, żeby bardziej zmiękły, czekoladoholicy mogą dodatkowo polać czekoladą :)


3 komentarze:

  1. wyglądają smakowicie ;)
    http://appetiteforlife.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno ukradnę ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie polecam, masa kokosowa w ogóle nie klei się do ciastek... masakra

    OdpowiedzUsuń