Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

niedziela, 14 grudnia 2014

SERNIK ZEBRA

Co tu dużo pisać, bardzo efektowny serniczek, do tego baaaardzo puszysty, na spodzie z herbatników, z polewą czekoladową, po prostu rozpływa się w ustach, pycha :)



                                                                     SKŁADNIKI:
SPÓD:

  • 200g herbatników
  • 100g masła
  • łyżka kakao


MASA SEROWA:

  • 1 kg sera (z wiaderka)
  • 4 jajka, osobno białka i żółtka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl. śmietany
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 gorzka czekolada
  • 2 łyżki kakao

POLEWA:
  • czekolada mleczna rozpuszczona z kilkoma łyżkami mleka

                                                               PRZYGOTOWANIE:

Dno tortownicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem.
Herbatniki drobno kruszymy, łączymy z roztopionym masłem oraz kakao, wylepiamy dno tortownicy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, cały czas miksując dodajemy śmietanę, ser i budynie, białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy, mieszamy i dzielimy masę na pół, do jednej dodajemy rozpuszczoną czekoladę (lekko ciepłą) i kakao, miksujemy.
Masy wylewamy naprzemiennie na herbatnikowy spód,, na środek, ja używałam małych chochelek, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni, pieczemy ok. 1,15 h, ciasto studzę w wyłączonym piekarniku, później lekko uchylam drzwiczki.
Ostudzony sernik smarujemy rozpuszczoną czekoladą.
Sernik wyszedł bardzo puszysty, polecam gorąco :)





4 komentarze:

  1. Zwykłe ciasto zebra to ja rozumiem, ale zebra-sernik? Mistrzostwo! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, piekłam go pierwszy raz, jest pyszny, muszę jeszcze popracować nad tym żeby wzorek był bardziej efektowny :)






      Usuń
  2. Jakie ładne paski Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda ta sernikowa zeberka :)

    OdpowiedzUsuń