SKŁADNIKI:
SPÓD:
- 200g herbatników
- 100g masła
- łyżka kakao
MASA SEROWA:
- 1 kg sera (z wiaderka)
- 4 jajka, osobno białka i żółtka
- 3/4 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szkl. śmietany
- 2 budynie waniliowe
- 1 gorzka czekolada
- 2 łyżki kakao
POLEWA:
- czekolada mleczna rozpuszczona z kilkoma łyżkami mleka
PRZYGOTOWANIE:
Dno tortownicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem.
Herbatniki drobno kruszymy, łączymy z roztopionym masłem oraz kakao, wylepiamy dno tortownicy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, cały czas miksując dodajemy śmietanę, ser i budynie, białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy, mieszamy i dzielimy masę na pół, do jednej dodajemy rozpuszczoną czekoladę (lekko ciepłą) i kakao, miksujemy.
Masy wylewamy naprzemiennie na herbatnikowy spód,, na środek, ja używałam małych chochelek, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni, pieczemy ok. 1,15 h, ciasto studzę w wyłączonym piekarniku, później lekko uchylam drzwiczki.
Ostudzony sernik smarujemy rozpuszczoną czekoladą.
Sernik wyszedł bardzo puszysty, polecam gorąco :)
Zwykłe ciasto zebra to ja rozumiem, ale zebra-sernik? Mistrzostwo! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, piekłam go pierwszy raz, jest pyszny, muszę jeszcze popracować nad tym żeby wzorek był bardziej efektowny :)
UsuńJakie ładne paski Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ta sernikowa zeberka :)
OdpowiedzUsuń