Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

poniedziałek, 26 stycznia 2015

KREM ORZECHOWY

Uwielbiam ten krem orzechowy, zawsze gdy go robię nie mogę powstrzymać się od podjadania łyżeczką, jest idealny do przekładania tortów, ciast, babeczek i różnych ciasteczek, sposób przygotowania jest prosty, tak więc polecam wszystkim :)



                                                                  SKŁADNIKI:

  • 2 szkl. łuskanych orzechów
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 200g masła
  • 1/3 szkl. cukru pudru

                                                            PRZYGOTOWANIE:

Orzechy dobrze zmielić, mleko podgrzać w garnuszku, żeby było gorące, wsypać zmielone orzechy, dodać dwie łyżki cukru i dokładnie wymieszać, zostawić do ostygnięcia, masa zgęstnieje.
Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać orzechy i dokładnie wymieszać mikserem, przechowywać w lodówce, wtedy stężeje.


Masa idealna do ciast i ciasteczek :)



4 komentarze:

  1. oj i mnie skusiłaś tym kremem i jabłecznikiem, jadę w odwiedziny w sobote do znajmoych miałam zrobić sernik, żeby zabrać, zrobię jabłecznik z kremem orzechowym, wygląda obłędnie !

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie nadzienie do słonej wersji orzeszków?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak długo można przechowywać orzeszki z tym kremem?

    OdpowiedzUsuń