Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

czwartek, 22 stycznia 2015

CZEKOLADOWY PRZEKŁADANIEC

To drożdżowa gwiazda przekładana czekoladą, wygląda bardzo efektownie, a sposób przygotowania jest dość prosty, więc jeśli ktoś ma ochotę zaskoczyć gości polecam wypróbować przepis, oczywiście zamiast czekolady można użyć marmoladę :)



                                                                      SKŁADNIKI:
  • 500g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 40g drożdży
  • 1/4 szkl. cukru
  • 80g margaryny
  • szczypta soli
  • krem czekoladowy np. Nutella

                                                               PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży, dwóch łyżek cukru, dwóch łyżek mąki i kilku łyżek ciepłego mleka robimy rozczyn.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy resztę cukru, szczyptę soli, resztę ciepłego mleka i rozpuszczoną margarynę (ciepłą ale nie gorącą), wszystko wymieszać, następnie dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić gładkie ciasto, zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 40 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części, każdą rozwałkować na okrąg, od talerza równo wyciąć i tak powtórzyć czynność cztery razy.
Pierwsze koło posmarować czekoladą, położyć kolejne koło i czynność powtórzyć trzy razy, gdy już wykończymy ciasto przekładamy je delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na środek kładziemy szklankę, koło dzielimy nożem na cztery części, każdą na kolejne cztery części, następnie bierzemy w ręce po dwa paski, podwójnie je skręcamy i tak robimy z całością, końce dwóch pasków dokładnie ze sobą zlepiamy i podwijamy pod spód, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy ok. 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni.
Gotowe po prostu urywamy ręką, polecam również a marmoladą lub powidłami :) 








8 komentarzy:

  1. Ale śliczna forma, koniecznie muszę kiedyś taką gwiazdę zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mi się ta forma spodobała :)

      Usuń
  2. Świetne ciasto , w mojej wersji była z cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Polecam również z marmoladą lub powidłami :)

      Usuń