Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

niedziela, 23 lutego 2014

TARTA Z JABŁKAMI I KREMEM WANILIOWYM

Łatwa w przygotowaniu tarta z jabłkami z dodatkiem kremu waniliowego, jeszcze ciepła szybko znikła, zamiast jabłek można również użyć innych owoców, w sezonie letnim będzie jeszcze lepsza z owocami z sadu, ze śliwkami, brzoskwiniami itp.



                                                                   SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 2szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g margaryny
  • 3 jabłka-obrane i pokrojone w plastry


KREM WANILIOWY:

  • 2 serki waniliowe 160g (Danio)
  • 200ml mleka
  • 1 jajko i 1 białko, które zostało z ciasta
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cukier waniliowy


                                                              PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
Wszystkie składniki (oprócz jabłek) zagniatamy w misce na jednolite ciasto, powinno być elastyczne i odchodzić od rąk, na wysmarowaną oliwą i wysypaną bułką tartą formę rozkładamy równomiernie ciasto (rozkładamy palcami).
Krem:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy aż się dobrze połączą.
Gotową masę wylewamy na ciasto, na to układamy dookoła jabłka i posypujemy łyżką cukru, wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut, aż ciasto się zarumieni (masa serowa powinna się ściąć ja w serniku). Podajemy po ostygnięciu, choć u mnie znikło jeszcze ciepłe :)









1 komentarz: