SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 2szkl mąki
- 1/2 szkl cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g margaryny
- 3 jabłka-obrane i pokrojone w plastry
KREM WANILIOWY:
- 2 serki waniliowe 160g (Danio)
- 200ml mleka
- 1 jajko i 1 białko, które zostało z ciasta
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 1 cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Wszystkie składniki (oprócz jabłek) zagniatamy w misce na jednolite ciasto, powinno być elastyczne i odchodzić od rąk, na wysmarowaną oliwą i wysypaną bułką tartą formę rozkładamy równomiernie ciasto (rozkładamy palcami).
Krem:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy aż się dobrze połączą.
Gotową masę wylewamy na ciasto, na to układamy dookoła jabłka i posypujemy łyżką cukru, wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut, aż ciasto się zarumieni (masa serowa powinna się ściąć ja w serniku). Podajemy po ostygnięciu, choć u mnie znikło jeszcze ciepłe :)
Takie tarty uwielbiam,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń