Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

wtorek, 29 lipca 2014

ŚMIETANKA CYTRYNOWA Z GALARETKĄ POMARAŃCZOWĄ

Pyszny deser..., śmietanka z lekkim cytrynowym posmakiem i galaretka pomarańczowa, mniam, na upały pysznie orzeźwiający, w oryginalnym przepisie była jeszcze kruszonka cytrynowa, niestety nie zdążyłam zrobić, desery za szybko znikły, zrobię następnym razem, przepis z ,kuchni Lidla, :)



MUS CYTRYNOWY:

  • 200ml śmietanki mocno schłodzonej
  • 40g cukru pudru
  • 1/2 skórki otartej z cytryny, sparzonej
  • 4g żelatyny (1 łyżeczka) namoczonej w 20ml wody
GALARETKA POMARAŃCZOWA:
  • filety z 3 pomarańczy, sparzonych i obranych
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 10g żelatyny (2 i 1/3 łyżeczki) namoczonej w 40ml wody

                                                             PRZYGOTOWANIE:

Filety z pomarańczy zagotować z cukrem w rondelku, dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać, żeby się rozpuściła, następnie całość zmiksować i pozostawić do ostudzenia.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy skórkę otartą z 1/2 cytryny, mieszamy, namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną dodajemy do śmietanki wraz z sokiem z cytryny, wymieszać mikserem i nałożyć do kieliszków lub pucharków, schować do lodówki do schłodzenia.
Na schłodzoną śmietankę wyłożyć naszą galaretkę pomarańczową i chłodzić w lodówce ok.30 minut, aż całość stężeje, dekorujemy owocami :)




1 komentarz:

  1. Kusząca, szczególnie, gdy za oknem upały (może nie w tej chwili, ale jutro spodziewam się kolejnej fali ;)).

    OdpowiedzUsuń