MUS CYTRYNOWY:
- 200ml śmietanki mocno schłodzonej
- 40g cukru pudru
- 1/2 skórki otartej z cytryny, sparzonej
- 4g żelatyny (1 łyżeczka) namoczonej w 20ml wody
GALARETKA POMARAŃCZOWA:
- filety z 3 pomarańczy, sparzonych i obranych
- łyżka cukru trzcinowego
- 10g żelatyny (2 i 1/3 łyżeczki) namoczonej w 40ml wody
PRZYGOTOWANIE:
Filety z pomarańczy zagotować z cukrem w rondelku, dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać, żeby się rozpuściła, następnie całość zmiksować i pozostawić do ostudzenia.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy skórkę otartą z 1/2 cytryny, mieszamy, namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną dodajemy do śmietanki wraz z sokiem z cytryny, wymieszać mikserem i nałożyć do kieliszków lub pucharków, schować do lodówki do schłodzenia.
Na schłodzoną śmietankę wyłożyć naszą galaretkę pomarańczową i chłodzić w lodówce ok.30 minut, aż całość stężeje, dekorujemy owocami :)
Kusząca, szczególnie, gdy za oknem upały (może nie w tej chwili, ale jutro spodziewam się kolejnej fali ;)).
OdpowiedzUsuń