Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

czwartek, 31 lipca 2014

DROŻDŻOWE Z SEREM I BRZOSKWINIAMI

Sezon na brzoskwinie w pełni, a do ciasta drożdżowego idealnie pasują, jeszcze trochę twarożku i mamy pyszne, pulchne i wilgotne ciasto drożdżowe, uwielbiam :)


                                                                       SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 600g mąki
  • 50g drożdży
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko (białko zostawić do posmarowanie ciasta)
  • 100g margaryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • szczypta soli
MASA SEROWA:
  • 2 kostki twarogu
  • 2-3 żółtka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • dodatkowo 3-4 brzoskwinie

                                                                PRZYGOTOWANIE:

Do miski wlewamy 1/2 szkl. ciepłego mleka, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki, wymieszać na jednolitą masę i zostawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn urośnie dodajemy resztę mąki, mleka, jajka, żółtko, cukier, szczyptę soli i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę, zagniatamy ciasto przez kilka minut na jednolitą, gładką masę, ciasto ma odchodzić od ręki, w razie potrzeby podsypać mąką, miskę przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość.
Masa: twaróg zmiksować z żółtkami, mąką, proszkiem i cukrami.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na kształt prostokątu i wielkość formy (ja miałam dwie podłużne do chleba, 12x35cm), na ciasto rozsmarować twaróg i posypać obranymi, pokrojonymi brzoskwiniami, zwinąć w roladę i ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować białkiem, formę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 45 minut, ciasto urośnie i będzie miało piękny złoty kolor :)





5 komentarzy: