SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 600g mąki
- 50g drożdży
- 3/4 szkl. mleka
- 2 jajka
- 1 żółtko (białko zostawić do posmarowanie ciasta)
- 100g margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- szczypta soli
MASA SEROWA:
- 2 kostki twarogu
- 2-3 żółtka
- 1 op. cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- dodatkowo 3-4 brzoskwinie
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wlewamy 1/2 szkl. ciepłego mleka, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki, wymieszać na jednolitą masę i zostawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn urośnie dodajemy resztę mąki, mleka, jajka, żółtko, cukier, szczyptę soli i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę, zagniatamy ciasto przez kilka minut na jednolitą, gładką masę, ciasto ma odchodzić od ręki, w razie potrzeby podsypać mąką, miskę przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość.
Masa: twaróg zmiksować z żółtkami, mąką, proszkiem i cukrami.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na kształt prostokątu i wielkość formy (ja miałam dwie podłużne do chleba, 12x35cm), na ciasto rozsmarować twaróg i posypać obranymi, pokrojonymi brzoskwiniami, zwinąć w roladę i ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować białkiem, formę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 45 minut, ciasto urośnie i będzie miało piękny złoty kolor :)
Muszę zrobić! :)
OdpowiedzUsuńPolecam, ciacho pyszne :)
UsuńMniam, wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, do tego pysznie smakuje :)
UsuńWłaśnie robię.wygląda 😋
OdpowiedzUsuń