SKŁADNIKI:
- 4 jaja duże (osobno żółtka i białka)
- 3/4 szkl.cukru
- 3/4 szkl.mąki
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 galaretka cytrynowa
- słoik jabłek prażonych
- 400ml śmietanki 30%
- cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 1 śmietan fix
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, proszek do pieczenia, ocet i dalej miksować, następnie dodać mąkę i budyń, wymieszać, ciasto przelać do średniej formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 150-160 stopni i piec 30 minut, zostawić do ostygnięcia.
Jabłka podgrzać, dodać galaretkę, mąkę ziemniaczaną i wymieszać, wyłożyć na upieczony, ostudzony biszkopt (można wcześniej nasączyć go herbatą).
Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, na koniec dodać śmietan fix i wymieszać mikserem, gotową śmietanką wyłożyć na ostudzone jabłka, ciasto schłodzić w lodówce :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz