Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

wtorek, 5 sierpnia 2014

JABŁECZNIK Z BITĄ ŚMIETANĄ

Pyszne połączenie biszkoptu, jabłek prażonych i bitej śmietany, wszystko idealnie się komponuje, tym którzy jeszcze nie robili takiej wersji jabłecznika gorąco polecam, bo jest naprawdę smakowity :)




                                                                  SKŁADNIKI:
  • 4 jaja duże (osobno żółtka i białka)
  • 3/4 szkl.cukru
  • 3/4 szkl.mąki
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 galaretka cytrynowa
  • słoik jabłek prażonych
  • 400ml śmietanki 30%
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 śmietan fix

                                                           PRZYGOTOWANIE:

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, proszek do pieczenia, ocet i dalej miksować, następnie dodać mąkę i budyń, wymieszać, ciasto przelać do średniej formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 150-160 stopni i piec 30 minut, zostawić do ostygnięcia.
Jabłka podgrzać, dodać galaretkę, mąkę ziemniaczaną i wymieszać, wyłożyć na upieczony, ostudzony biszkopt (można wcześniej nasączyć go herbatą).
Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, na koniec dodać śmietan fix i wymieszać mikserem, gotową śmietanką wyłożyć na ostudzone jabłka, ciasto schłodzić w lodówce :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz