Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

wtorek, 30 września 2014

SZARLOTKA Z BUDYNIEM

Lubię ciasta z jabłkami, teraz w okresie jesiennym szczególnie, a ciacho dodatkowo z budyniem, który też lubię, tak więc wiadomo, że wyszło pyszne, przepis pożyczony od ,Ewlyn Bakes,  :)



                                                                    SKŁADNIKI:

  • 2,5 szkl. mąki
  • 1 margaryna (250g)
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 800 ml mleka
  • 2-3 łyżki bułki tartej

                                                             PRZYGOTOWANIE:

Mąkę siekamy nożem razem z margaryną, dodajemy cukier puder, jajko, żółtka i śmietanę i proszek do pieczenia, wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto, 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok.2 h, 2/3 ciasta zawinąć w folię i schować do lodówki.
Tortownicę (26 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, dno i brzegi wyłożyć ciastem z lodówki (ja rozwałkowuję na kształt koła), ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą, wysypać pokrojone jabłka.
Budyń ugotować w 800 ml mleka wraz z cukrem, gotowy rozprowadzić na jabłka, a na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika, tortownicę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok.50 minut, zostawić do ostygnięcia, żeby budyń lekko stężał :) 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz