SKŁADNIKI:
- 2,5 szkl. mąki
- 1 margaryna (250g)
- 0,5 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1,5 kg jabłek
- 2 budynie waniliowe
- 4 łyżki cukru
- 800 ml mleka
- 2-3 łyżki bułki tartej
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę siekamy nożem razem z margaryną, dodajemy cukier puder, jajko, żółtka i śmietanę i proszek do pieczenia, wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto, 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok.2 h, 2/3 ciasta zawinąć w folię i schować do lodówki.
Tortownicę (26 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, dno i brzegi wyłożyć ciastem z lodówki (ja rozwałkowuję na kształt koła), ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą, wysypać pokrojone jabłka.
Budyń ugotować w 800 ml mleka wraz z cukrem, gotowy rozprowadzić na jabłka, a na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika, tortownicę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok.50 minut, zostawić do ostygnięcia, żeby budyń lekko stężał :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz