SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 130 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 140 g cukru
- 70 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g margaryny
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka cynamonu
MASA SEROWA:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 160 g cukru
- 2 cukry waniliowe
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100g roztopionego masła
- 100g rodzynek, namoczonych w ciepłej wodzie
- sok z 1/2 cytryny
JABŁKA:
- 1,5 kg jabłek
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
- niewielka ilość masła
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, margarynę rozpuszczamy w 50 ml wody, do ubitych jajek stopniowo dodajemy margarynę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami i cynamonem, dokładnie mieszamy, masę przekładamy do prostokątnej formy, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą, włożyć do rozgrzanego piekarnika do 175-180 stopni, piec ok. 20 minut, zostawić do ostygnięcia.
Masa serowa:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy twaróg, mieszamy, dodajmy obie mąki, roztopione masło i sok z 1/2 cytryny, następnie dodajemy osuszone i oprószone mąką rodzynki.
Masę wylewamy na spód ciasta, sernik pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 50-55 minut.
Jabłka:
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier i całość prażymy, aż lekko zgęstnieją, dodajemy ok. 2 łyżek masła i cynamon, mieszamy, gdyby jabłka były zbyt rzadkie można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, tak przygotowane rozsmarowujemy na ciepłym serniku, zostawiamy do ostygnięcia, gotowy można udekorować orzechami włoskimi :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz