Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

środa, 1 października 2014

SERNIK Z JABŁKAMI

Lubicie serniki, bo ja uwielbiam, jabłeczniki również, a to ciasto jest ich idealnym połączeniem, ciasto pachnące cynamonem, masa serowa z rodzynkami i jabłka, rewelacja, do tego mamy jeszcze orzechy, polecam wypróbować :)



                                                                      SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 130 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 140 g cukru
  • 70 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g margaryny
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
MASA SEROWA:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 160 g cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100g roztopionego masła
  • 100g rodzynek, namoczonych w ciepłej wodzie
  • sok z 1/2 cytryny
JABŁKA:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • niewielka ilość masła

                                                             PRZYGOTOWANIE:


Ciasto:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, margarynę rozpuszczamy w 50 ml wody, do ubitych jajek stopniowo dodajemy margarynę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami i cynamonem, dokładnie mieszamy, masę przekładamy do prostokątnej formy, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą, włożyć do rozgrzanego piekarnika do 175-180 stopni, piec ok. 20 minut, zostawić do ostygnięcia.
Masa serowa:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy twaróg, mieszamy, dodajmy obie mąki, roztopione masło i sok z 1/2 cytryny, następnie dodajemy osuszone i oprószone mąką rodzynki.
Masę wylewamy na spód ciasta, sernik pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 50-55 minut.
Jabłka:
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier i całość prażymy, aż lekko zgęstnieją, dodajemy ok. 2 łyżek masła i cynamon, mieszamy, gdyby jabłka były zbyt rzadkie można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, tak przygotowane rozsmarowujemy na ciepłym serniku, zostawiamy do ostygnięcia, gotowy można udekorować orzechami włoskimi :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz