Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

czwartek, 2 października 2014

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ PO POLSKU

Kapusta z grzybami od razu kojarzy mi się ze świętami, ale łazanki można przecież przygotować zawsze, tym bardziej, że grzyby w tym roku dopisały, tak więc polecam wam to proste w przygotowaniu, pyszne danie :)



                                                                     SKŁADNIKI:

  • 40 dag łazanek
  • pół główki średniej kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

                                                               PRZYGOTOWANIE:

Grzyby namoczyć w gorącej wodzie ok. 1-2 godziny, później chwilę jeszcze gotować, odcedzić.
Kapustę poszatkować, ugotować w osolonej wodzie, ale tak, żeby nie była rozmiękła, ostudzić i odcisnąć, zmielić razem z grzybami w maszynce do mięsa.
Na 2 łyżkach masła podsmażyć posiekaną cebulę, dodać kapustę z grzybami, chwilę smażyć, doprawić solą i pieprzem.
Ugotować łazanki, wymieszać z farszem, można również dodatkowo zapiec w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem :)

1 komentarz:

  1. u mnie łazanki były z samą kapustą, ale to tylko dlatego, że nie miałam akurat grzybów pod ręką :) danie bardzo smaczne!
    pozdrawiam i zapraszam również do siebie na http://kuchniaczarow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń