SKŁADNIKI:
- 40 dag łazanek
- pół główki średniej kapusty
- garść suszonych grzybów
- średnia cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie ok. 1-2 godziny, później chwilę jeszcze gotować, odcedzić.
Kapustę poszatkować, ugotować w osolonej wodzie, ale tak, żeby nie była rozmiękła, ostudzić i odcisnąć, zmielić razem z grzybami w maszynce do mięsa.
Na 2 łyżkach masła podsmażyć posiekaną cebulę, dodać kapustę z grzybami, chwilę smażyć, doprawić solą i pieprzem.
Ugotować łazanki, wymieszać z farszem, można również dodatkowo zapiec w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem :)
u mnie łazanki były z samą kapustą, ale to tylko dlatego, że nie miałam akurat grzybów pod ręką :) danie bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam również do siebie na http://kuchniaczarow.blogspot.com