SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
- 6 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
MASA:
- 1/2 szkl. mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 margararyna
- 1 cukier waniliowy
- 2,5 szkl. mleka w proszku
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubijamy na sztywną pianę, ciągle miksując dodajemy żółtka, a następnie cukier, chwilę miksujemy, na koniec dodajemy wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wszystko łączymy, ciasto wylewamy na formę 25x30 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut, gotowy biszkopt zostawiamy do ostygnięcia, następnie przekrawamy na dwa płaty.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, mieszając aby cukier się rozpuścił, zostawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy mikserem, następnie dodajemy ostudzone mleko i mleko w proszku, wszystko ucieramy mikserem na wyższych obrotach, masa będzie trochę gęsta.
Na pierwszą część ciasta rozsmarowujemy masę, kładziemy drugą część i lekko dociskamy, na wierzch ciasta wylewamy polewę czekoladową, ja przygotowałam z dwóch tabliczek czekolady i 1/4 szkl. mleka.
Kocham millky waya. Najlepszy smak na świecie :)
OdpowiedzUsuńJa teraz też kocham :)
UsuńCzy można zastąpić margarynę masłem? Bo kiedyś robiłam to ciasto i było czuć dość mocno smak margaryny,ale może to kwestia jakie mleko w proszku się daje.
OdpowiedzUsuńJa z masłem nie robiłam, ale pewnie masa byłaby jeszcze lepsza, ja użyłam margaryny Kasi i bardziej czuć mleko niż margarynę, następnym razem spróbuję z masłem :)
UsuńSłodziutkie, kremowe, musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńjakie mleko w proszku zastosowano ?
OdpowiedzUsuńPycha ciacho!
OdpowiedzUsuń