SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 250ml mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 4 szkl. mąki
- 4 łyżki kakao
- 1/2 słoiczka dżemu, np. malinowy, truskawkowy, wiśniowy
- 3-4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szkl. oleju
- 1 szkl. malin
- 1 czekolada mleczna
- 100 ml śmietanki 30%
- wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE:
Mleko podgrzać z cukrem (nie gotować), mieszając aż cukier się rozpuści, dodać kakao, ponownie wymieszać, przelać do miski, dodać jajka oraz mąkę z sodą, wszystko wymieszać rózgą kuchenną, lub delikatnie mikserem, dodać dżem, a po wymieszaniu olej, ciasto wyłożyć do dużej tortownicy wysmarowanej margaryną i oprószonej bułką tartą lub do formy prostokątnej 28x39 cm, posypać malinami, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 170-180 stopni, piec ok.40-45 minut, do suchego patyczka.
Bywa też tak, że ciasto jest zbyt ciężkie, można wtedy piec trochę dłużej, a wierzch nakryć folią spożywczą, żeby się nie spiekł, sprawdzamy patyczkiem, gotowe, lekko przestudzone ciasto polać czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką, posypać wiórkami kokosowymi :)
Mniam, taki murzynek to dopiero musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńa jaką ilość mąki należy dodać? nie została podana w przepisie...
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń4 szklanki mąki :)
Usuń