Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

sobota, 20 września 2014

MURZYNEK Z MALINAMI

To już chyba ostatnie maliny w tym sezonie, chociaż można je jeszcze znaleźć na krzaczkach, ciasto murzynek jest puszyste i lekko wilgotne, idealnie komponuje się z malinami i polewą czekoladową, mniam, przepis z blogu ,Tapenda, :)



                                                                    SKŁADNIKI:
  • 4 jajka
  • 250ml mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 4 szkl. mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 słoiczka dżemu, np. malinowy, truskawkowy, wiśniowy
  • 3-4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 szkl. malin

  • 1 czekolada mleczna
  • 100 ml śmietanki 30%
  • wiórki kokosowe

                                                            PRZYGOTOWANIE:

Mleko podgrzać z cukrem (nie gotować), mieszając aż cukier się rozpuści, dodać kakao, ponownie wymieszać, przelać do miski, dodać jajka oraz mąkę z sodą, wszystko wymieszać rózgą kuchenną, lub delikatnie mikserem, dodać dżem, a po wymieszaniu olej, ciasto wyłożyć do dużej tortownicy wysmarowanej margaryną i oprószonej bułką tartą lub do formy prostokątnej 28x39 cm, posypać malinami, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 170-180 stopni, piec ok.40-45 minut, do suchego patyczka.
Bywa też tak, że ciasto jest zbyt ciężkie, można wtedy piec trochę dłużej, a wierzch nakryć folią spożywczą, żeby się nie spiekł, sprawdzamy patyczkiem, gotowe, lekko przestudzone ciasto polać czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką, posypać wiórkami kokosowymi :)







4 komentarze:

  1. Mniam, taki murzynek to dopiero musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jaką ilość mąki należy dodać? nie została podana w przepisie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń