Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

wtorek, 2 września 2014

KOTLETY MIELONE

Kotlety mielone to chyba najbardziej popularne kotlety, zaraz po schabowych oczywiście, zawsze robię więcej i jeden woreczek zamrażam, przydaje się gdy nie ma pomysłu lub czasu na obiad, wyciągam, odmrażam i podaję z sosem, przepis na kotlety z kg mięsa, no i ja smażę bez obtaczania w bułce tartej, tak bardziej mi smakują :)



                                                                        SKŁADNIKI:

  • kg łopatki wieprzowej
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • łyżka śmietany
  • sól i pieprz
  • łyżka majeranku
  • olej do smażenia

                                                                 PRZYGOTOWANIE:

Połowę szkl. z bułką tartą uzupełniamy wodą i zostawiamy, aby się namoczyła.
Mięso i cebulę zmielić maszynką, dodać jajka, namoczoną bułkę, łyżkę śmietany, wymieszać doprawić solą, pieprzem i majerankiem, zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kotlety, lekko spłaszczone smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano, pilnując, aby się nie przypaliły, patelnię przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu jeszcze  kilka minut, aby nie były surowe w środku. Podajemy same lub z sosem :)





1 komentarz:

  1. Ja wczoraj robiłam kotleciki mielone w nieco innej wersji. Podobnie jak ty nie obtaczam ich w bułce tartej :) Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń