SKŁADNIKI:
- kg łopatki wieprzowej
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1/2 szkl. bułki tartej
- łyżka śmietany
- sól i pieprz
- łyżka majeranku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Połowę szkl. z bułką tartą uzupełniamy wodą i zostawiamy, aby się namoczyła.
Mięso i cebulę zmielić maszynką, dodać jajka, namoczoną bułkę, łyżkę śmietany, wymieszać doprawić solą, pieprzem i majerankiem, zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kotlety, lekko spłaszczone smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano, pilnując, aby się nie przypaliły, patelnię przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu jeszcze kilka minut, aby nie były surowe w środku. Podajemy same lub z sosem :)
Ja wczoraj robiłam kotleciki mielone w nieco innej wersji. Podobnie jak ty nie obtaczam ich w bułce tartej :) Zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuń