Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

sobota, 6 września 2014

CIASTO BABKOWE ZE ŚLIWKAMI

Ten, kto lubi babki powinien koniecznie zrobić takie ciasto, puszyste i pachnące, do tego śliwki posypane cynamonem, pyszności, ciasto łatwe w przygotowaniu, więc polecam każdemu :)



                                                                  SKŁADNIKI:


  • 1 kostka margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek, osobno białka i żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu
  • 700g śliwek
  • łyżka cynamonu
Kruszonka:
  • 1/3 kostki margaryny
  • 3/4 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru


                                                           PRZYGOTOWANIE:

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, dodać ocet i wymieszać, białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać do masy, delikatnie mieszając mikserem na najmniejszych obrotach.
Ciasto wyłożyć na prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia, ułożyć wydrylowane śliwki, nacięciem do góry, posypać cynamonem, gdyby śliwki były zbyt kwaśne, posypać cukrem lub cukrem waniliowym, na wierzch rozkruszyć kruszonkę, piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, aż się zarumieni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz