Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

niedziela, 7 września 2014

ROLADA Z BITĄ ŚMIETANĄ I MALINAMI

Sezon malinowy w pełni, więc wypieków i deserów z malinami mnóstwo. Rolada jest prosta w przygotowaniu, bita śmietanka i przesmażone maliny z cukrem, pyszności :)



                                                                      SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 5 jajek, osobno żółtka i białka
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru
ŚMIETANA:

  • 300 ml. śmietanki 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • czekolada mleczna lub deserowa rozpuszczona z 2 łyżkami mleka
DODATKOWO:

  • 3 szkl. malin lub dżem malinowy
  • cukier

                                                               PRZYGOTOWANIE: 

Białka ubić na sztywną pianę, ciągle miksując stopniowo dodawać cukier, następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy, dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy, aż składniki się połączą, ciasto rozprowadzić na dużej blaszce (takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok. 15 minut.
Gotowe wyciągnąć od razu z piekarnika i położyć na posypanej cukrem pudrem bawełnianej ściereczce papierem do góry, delikatnie ściągnąć papier, delikatnie posypać cukrem pudrem i zwinąć w rulon, wzdłuż dłuższego boku, zostawić do ostygnięcia.
Maliny przesmażyć na patelni z cukrem (słodzimy wg. uznania), zostawić do wystudzenia.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, na koniec dodać rozpuszczoną, ale nie ciepłą czekoladę, wymieszać mikserem.
Roladę rozwijamy, smarujemy przesmażonymi malinami, można też posypać świeżymi, smarujemy bitą śmietaną i delikatnie zwijamy, wierzch dekorujemy w dowolny sposób, można np.posypać cukrem pudrem, ja polałam czekoladą i posypałam prażonymi migdałami :)






2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda wspaniale, tak letnio i w ogóle cudownie :)

    OdpowiedzUsuń