SKŁADNIKI:
- 2 i 1/3 szkl. mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 1/4 kostki drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 40g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 3/4 kostki twarogu
- 1 żółto
- łyżka śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy podgrzane mleko, mieszamy, przesiewamy połowę szklanki mąki, wymieszać żeby nie było grudek, miseczkę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z resztą mąki, roztopionym masłem, żółtkami i szczyptą soli, wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki, odstawimy pod przykryciem do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość.
Składniki na masę serową dokładnie mieszamy, twaróg można zmielić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, o grubości 5mm, połowę smarujemy serem i nakrywamy drugą połową ciasta, wzdłuż krótszego boku tniemy paski ok. 2cm szerokości, każdy lekko skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy jeszcze 15 minut do wyrośnięcia, następnie smarujemy białkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy 15-20 minut, aż będą całe rumiane, gotowe posypać cukrem pudrem, można również polukrować :)
Ależ mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować, szybko się robi, a teraz na chłodniejsze i mokre dni taka pachnąca drożdżówka idealna, można dzieciom na drugie śniadanie do szkoły dać :)
UsuńNie ma to tamto, na pewno się skuszę :)
UsuńMniam, musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają tak pozwijane :)
Pyszne i puszyste :)
Usuń