Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

niedziela, 17 sierpnia 2014

ŚMIETANKOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Śmietankowo-waniliowe ciasto ze śliwkami, dzięki dodanej śmietanie jest pysznie wilgotne, na niedzielę idealne, przepis z blogu ,Moje Wypieki, :)



                                                                       SKŁADNIKI:

  • 200g margaryny lub masła
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. kwaśnej śmietany 18%, w temp. pokojowej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 700g śliwek

                                                                PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, odstawić.
Masło(lub margarynę) i mleko podgrzać w garnuszku, aż masło się rozpuści, ostudzić, ma być lekko ciepłe, ale nie gorące.
W misce rózgą kuchenną roztrzepać jajka, dodać śmietanę, cukier, ziarna wanilii i wymieszać do połączenia, dodawać przesianą mąkę z proszkiem i sodą oraz mleko z masłem, na zmianę, w 2-3 turach, mieszać rózgą,
ciasto wylać na formę 30x25 cm wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, wyrównać, ułożyć śliwki rozcięciem ku górze, gdyby były zbyt kwaśne, wcześniej posypać cukrem waniliowym, formę włożyć do rozgrzanego piekarnika do 170-180 stopni, piec ok. 50 minut, do suchego patyczka, przed podaniem posypać cukrem pudrem :)






2 komentarze:

  1. Wspaniałe weekendowe ciasto. Pychotka.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń