SKŁADNIKI:
- 200g margaryny lub masła
- 1/2 szkl. mleka
- 2 jajka
- 3/4 szkl. kwaśnej śmietany 18%, w temp. pokojowej
- 3/4 szkl. cukru
- 2,5 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 700g śliwek
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, odstawić.
Masło(lub margarynę) i mleko podgrzać w garnuszku, aż masło się rozpuści, ostudzić, ma być lekko ciepłe, ale nie gorące.
W misce rózgą kuchenną roztrzepać jajka, dodać śmietanę, cukier, ziarna wanilii i wymieszać do połączenia, dodawać przesianą mąkę z proszkiem i sodą oraz mleko z masłem, na zmianę, w 2-3 turach, mieszać rózgą,
ciasto wylać na formę 30x25 cm wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, wyrównać, ułożyć śliwki rozcięciem ku górze, gdyby były zbyt kwaśne, wcześniej posypać cukrem waniliowym, formę włożyć do rozgrzanego piekarnika do 170-180 stopni, piec ok. 50 minut, do suchego patyczka, przed podaniem posypać cukrem pudrem :)
ciasto wylać na formę 30x25 cm wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, wyrównać, ułożyć śliwki rozcięciem ku górze, gdyby były zbyt kwaśne, wcześniej posypać cukrem waniliowym, formę włożyć do rozgrzanego piekarnika do 170-180 stopni, piec ok. 50 minut, do suchego patyczka, przed podaniem posypać cukrem pudrem :)
Wspaniałe weekendowe ciasto. Pychotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Mmm, wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń