Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

sobota, 30 sierpnia 2014

POWIDŁA ŚLIWKOWE Z POMARAŃCZĄ I CYNAMONEM

Bardzo lubię powidła, szczególnie do ciast i rogalików, takie z pomarańczą i cynamonem są bardzo aromatyczne, nie wiem, ale zapach pomarańczy i cynamonu kojarzy mi się ze świętami. Takie powidła są idealne na chłodne wieczory np. do gofrów, ciasteczek itp., chociaż najszybciej znikają wyjadane łyżeczką :)



                                                                    SKŁADNIKI:

  • 2 kg śliwek, węgierek
  • 1-2 umyte, sparzone pomarańcze
  • 100g cukru
  • cynamon do smaku

                                                             PRZYGOTOWANIE:

Do garnka dodajemy otartą skórkę i sok z pomarańczy, śliwki drylujemy i dodajemy do garnka, całość zagotowujemy, następnie zmniejszamy grzanie i smażymy przez ok.1 godzinę, odstawiamy do wystudzenia, dosładzamy śliwki, smażymy na małym ogniu, do momentu odparowania soku i uzyskania konsystencji powideł, całość przyprawiamy do smaku cynamonem, gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy, powinno się jeszcze zagotować, ale ja przekręcam do góry dnem i zostawiam do wystudzenia.

2 komentarze:

  1. Ależ cudnie wyglądają Twoje powidła !!! fantastyczne są :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, do tego pyszne i bardzo aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń