Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

sobota, 30 sierpnia 2014

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIEM

Gorąco polecam to ciasto, pachnące śliwkami i cynamonem, na czekoladowym spodzie, pyszne, bardzo fajnie komponuje się z budyniem, jak tylko je zobaczyłam, wiedziałam, że je zrobię, tym bardziej, że wpadła mi skrzynka śliwek, przepis z blogu ,Śladami Słodkiej Babeczki, :)



                                                                      SKŁADNIKI:

  • 2,5 szkl. maki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 200g margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • 600g śliwek
  • cynamon
  • cukier brązowy

  • 1 litr mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • 5 łyżek cukru
                         
                                                             PRZYGOTOWANIE:

Do miski przesiać mąkę z budyniem czekoladowym, proszkiem do pieczenia i solą.
Margarynę utrzeć ze szklanką cukru, stopniowo dodawać żółtka i miksować, do masy partiami dodawać mąkę z budyniem, cały czas miksując, gotowe ciasto podzielić na dwie części, 1/3 i 2/3, owinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Z litra mleka odlać 3/4 szkl. i rozpuścić w niej budyń śmietankowy z 5 łyżkami cukru, resztę mleka zagotować, dodać budyń, mieszać, aż masa zgęstnieje, wyłączyć i zostawić do przestudzenia (może być lekko ciepły).
Blaszkę 25x30 cm (lub 24x24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć większą częścią ciasta (jakby było zbyt lepkie namoczyć palce w wodzie), wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 15 minut, odstawić do przestudzenia.
Na spód wyłożyć budyń śmietankowy, ułożyć wydrylowane śliwki, posypać delikatnie cynamonem i brązowym cukrem, na śliwki zetrzeć mniejszą część ciasta, piec 45-50 minut w 180 stopniach, kroić jak lekko przestygnie, można posypać cukrem pudrem :)






7 komentarzy:

  1. Baaaardzo fajny przepis na apetyczne ciasto...zwłaszcza, że sezon śliwkowy trwa:):)
    Zapisujemy do wypróbowania .
    Pozdrawiamy!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozumiem,ze do ciasta nalezy dodac budynie czekoladowe,bo w przepisie jest budyn smietankowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ŚWIETNE ciacho! Nie jestem kulinarną akrobatką i częściej ciasta mi nie wychodzą niż wychodzą, ale ten przepis jest super.

    OdpowiedzUsuń