SKŁADNIKI:
- 2,5 szkl. maki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 200g margaryny
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 600g śliwek
- cynamon
- cukier brązowy
- 1 litr mleka
- 3 budynie śmietankowe
- 5 łyżek cukru
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przesiać mąkę z budyniem czekoladowym, proszkiem do pieczenia i solą.
Margarynę utrzeć ze szklanką cukru, stopniowo dodawać żółtka i miksować, do masy partiami dodawać mąkę z budyniem, cały czas miksując, gotowe ciasto podzielić na dwie części, 1/3 i 2/3, owinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Z litra mleka odlać 3/4 szkl. i rozpuścić w niej budyń śmietankowy z 5 łyżkami cukru, resztę mleka zagotować, dodać budyń, mieszać, aż masa zgęstnieje, wyłączyć i zostawić do przestudzenia (może być lekko ciepły).
Blaszkę 25x30 cm (lub 24x24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć większą częścią ciasta (jakby było zbyt lepkie namoczyć palce w wodzie), wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 15 minut, odstawić do przestudzenia.
Na spód wyłożyć budyń śmietankowy, ułożyć wydrylowane śliwki, posypać delikatnie cynamonem i brązowym cukrem, na śliwki zetrzeć mniejszą część ciasta, piec 45-50 minut w 180 stopniach, kroić jak lekko przestygnie, można posypać cukrem pudrem :)
Z litra mleka odlać 3/4 szkl. i rozpuścić w niej budyń śmietankowy z 5 łyżkami cukru, resztę mleka zagotować, dodać budyń, mieszać, aż masa zgęstnieje, wyłączyć i zostawić do przestudzenia (może być lekko ciepły).
Blaszkę 25x30 cm (lub 24x24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć większą częścią ciasta (jakby było zbyt lepkie namoczyć palce w wodzie), wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 15 minut, odstawić do przestudzenia.
Na spód wyłożyć budyń śmietankowy, ułożyć wydrylowane śliwki, posypać delikatnie cynamonem i brązowym cukrem, na śliwki zetrzeć mniejszą część ciasta, piec 45-50 minut w 180 stopniach, kroić jak lekko przestygnie, można posypać cukrem pudrem :)
Baaaardzo fajny przepis na apetyczne ciasto...zwłaszcza, że sezon śliwkowy trwa:):)
OdpowiedzUsuńZapisujemy do wypróbowania .
Pozdrawiamy!!!
Tapenda
pysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńRozumiem,ze do ciasta nalezy dodac budynie czekoladowe,bo w przepisie jest budyn smietankowy :)
OdpowiedzUsuńNo tak, oczywiście ;)
UsuńŚWIETNE ciacho! Nie jestem kulinarną akrobatką i częściej ciasta mi nie wychodzą niż wychodzą, ale ten przepis jest super.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
Usuń