SKŁADNIKI:
- 2 nieduże cukinie
- 70 ml oleju
- 3-4 ząbki czosnku
- majeranek, tymianek
- sól
- 15 dkg żółtego sera
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię myjemy i kroimy na plastry na ok. 1cm grubości.
Do miseczki wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy, dosypujemy trochę majeranku i troszkę mniej tymianku, doprawiamy solą, ma być nawet trochę przesolone, bo cukinia puści trochę wody i będzie w sam raz.
Każdy plaster cukinii maczamy z obu stron w marynacie i przekładamy do miski na ok. 30 minut, polewamy resztą marynaty, gdyby została, (co jakiś czas wymieszać, bo cukinia puści trochę wody), tak przygotowaną cukinię układamy na aluminiowej tacce, a na wierzch układamy plaster sera, grillujemy do momentu, aż ser się rozpuści, a cukinia zmięknie, ja najbardziej lubię taką lekko chrupiącą.
Poniżej zdjęcie grilla, na którym można grillować dla małej drużyny, tata sam zrobił, chyba poproszę też dla siebie :)
Pychotka :)
OdpowiedzUsuń