Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

czwartek, 28 sierpnia 2014

GRILLOWANA CUKINIA Z SEREM

Lubię grillowaną cukinię, w marynacie z czosnkiem i z serem, pycha, pogoda się zmienia, więc warto jeszcze skorzystać z grilla, a cukinia jest idealnym dodatkiem do mięs :)



                                                                   SKŁADNIKI:

  • 2 nieduże cukinie
  • 70 ml oleju
  • 3-4 ząbki czosnku
  • majeranek, tymianek
  • sól
  • 15 dkg żółtego sera

                                                            PRZYGOTOWANIE:

Cukinię myjemy i kroimy na plastry na ok. 1cm grubości.
Do miseczki wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy, dosypujemy trochę majeranku i troszkę mniej tymianku, doprawiamy solą, ma być nawet trochę przesolone, bo cukinia puści trochę wody i będzie w sam raz.
Każdy plaster cukinii maczamy z obu stron w marynacie i przekładamy do miski na ok. 30 minut, polewamy resztą marynaty, gdyby została, (co jakiś czas wymieszać, bo cukinia puści trochę wody), tak przygotowaną cukinię układamy na aluminiowej tacce, a na wierzch układamy plaster sera, grillujemy do momentu, aż ser się rozpuści, a cukinia zmięknie, ja najbardziej lubię taką lekko chrupiącą.
Poniżej zdjęcie grilla, na którym można grillować dla małej drużyny, tata sam zrobił, chyba poproszę też dla siebie :)


1 komentarz: