Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

piątek, 25 lipca 2014

ROGALIKI Z POWIDŁAMI

Wiedziałam, że rogaliki z powidłami są pyszne, ale te są po prostu przepyszne, dzięki temu, że ciasto jest super, pulchne i mięciutkie, ładnie wyrosło, mniam, z podanego przepisu wyszło ok. 24 rogalików, oczywiście jak by ktoś chciał zrobić takie duże, to wtedy mniej, przepis z blogu ,Marta gotuje, :)



                                                                         SKŁADNIKI:

  • 600g mąki
  • 250g margaryny
  • 2 jajka
  • 50g drożdży
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szkl.mleka
  • 2,5 łyżki śmietany
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • słoik powideł
  • cukier puder do posypania

                                                                   PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem i dwoma łyżkami mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do miski wsypać mąkę, dodać margarynę, nasz rozczyn i resztę składników, wszystko dokładnie wyrobić, ciasto ma być pulchne, w razie potrzeby podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, ma podwoić swoją objętość. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę lub posypany mąką blat, podzielić nożem na 3-4 części, każdą rozwałkować na kształt koła, następnie koło dzielimy na 8 trójkątów, każdy smarujemy powidłami i zwijamy rogaliki, gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (dodatkowo można posmarować wierzch jajkiem rozmąconym z łyżką mleka), wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 160-170 stopni, na 25 minut, aż ładnie się zarumienią, gotowe posypujemy cukrem pudrem. Polecam wszystkim takie rogaliki, bo są pyszne, następnym razem zrobię z Nutellą :)






1 komentarz:

  1. Wspaniałe jednego porywam.
    Ja zapraszam do siebie również na rogaliki tylko że z marmoladą.

    OdpowiedzUsuń