SKŁADNIKI:
- 600g mąki
- 250g margaryny
- 2 jajka
- 50g drożdży
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szkl.mleka
- 2,5 łyżki śmietany
- 2,5 łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- słoik powideł
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem i dwoma łyżkami mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do miski wsypać mąkę, dodać margarynę, nasz rozczyn i resztę składników, wszystko dokładnie wyrobić, ciasto ma być pulchne, w razie potrzeby podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, ma podwoić swoją objętość. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę lub posypany mąką blat, podzielić nożem na 3-4 części, każdą rozwałkować na kształt koła, następnie koło dzielimy na 8 trójkątów, każdy smarujemy powidłami i zwijamy rogaliki, gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (dodatkowo można posmarować wierzch jajkiem rozmąconym z łyżką mleka), wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 160-170 stopni, na 25 minut, aż ładnie się zarumienią, gotowe posypujemy cukrem pudrem. Polecam wszystkim takie rogaliki, bo są pyszne, następnym razem zrobię z Nutellą :)
Wspaniałe jednego porywam.
OdpowiedzUsuńJa zapraszam do siebie również na rogaliki tylko że z marmoladą.