Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

czwartek, 24 lipca 2014

OPONKI SEROWE

Nigdy nie wiem czy to są oponki, czy obwarzanki, a może pączki lub kółka, w każdym razie są pyszne, mama w domu często takie robiła, puszyste, pachnące, rumiane i posypane cukrem pudrem, pyyyycha :)



                                                                      SKŁADNIKI:

  • 500g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 kostki twarogu (polecam Pilos z Lidla)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sodki
  • 3 łyżki octu
  • 1 mała śmietana
             
                                                                PRZYGOTOWANIE:

Na stolnicy łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto, ma być gładkie, trochę lepkie i pulchne, następnie oprószyć mąką i podzielić na 2-3 części, każdą rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm, szklanką wykrawamy kółka, a w każdym kółku kieliszkiem wykroić środek, na patelni na rozgrzanym oleju smażymy nasze oponki i środki, leju powinno być na równi z ciastem, gdy się zarumienią wyciągamy, lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem, najlepiej smakują świeże, chociaż na następny dzień je się również ze smakiem :)


1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń