SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 250ml mleka
- 1 jajko
- 110-120g mąki pszennej
- 1 op. cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
SOS POMARAŃCZOWY Z FILETAMI Z POMARAŃCZY:
- 2-3 pomarańcze
- 50g masła
- 40g cukru trzcinowego
- skórka otarta z dwóch pomarańczy, sok wyciśnięty z jednej
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przekładamy składniki na ciasto, mieszamy mikserem lub trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawiamy na 30 minut, następnie na rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju smażymy cienkie naleśniki, gotowe składamy w tzw, chusteczkę.
Obie pomarańcze wyparzamy i ocieramy z nich skórkę, po obraniu je filetujemy (wycinamy błonki).
Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier z masłem-na suchej patelni rozpuszczamy cukier, a gdy się rozpuści dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści, łyżkę masła odkładamy do podsmażenia pomarańczy.
Na patelnię z gotowym karmelem kładziemy złożone naleśniki i delikatnie je podsmażamy z obu stron, następnie dodajemy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy i otartą skórkę, całość smażymy jeszcze przez ok. 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
Naleśniki przekładamy na talerz, do sosu pozostałego na patelni dodajemy filety z pozostałej pomarańczy i resztę masła, chwilę smażymy, aż masło się rozpuści i połączy z sosem, naleśniki polewamy sosem z filetami pomarańczy :)
Wg oryginalnego przepisu naleśniki powinno się polać się likierem pomarańczowym, mocno podgrzać i podpalić, ale ze względu na dzieci pominęłam ten etap :)
Pyszniutkie naleśniki, ja dodatkowo kupiłam śmietanę w spraju w Lidlu dla dzieci i naleśniki szybko znikły :)
OdpowiedzUsuń