Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

czwartek, 3 kwietnia 2014

TĘCZOWA BABKA Z GALARETEK

Już w zeszłym roku chciałam zrobić taką babkę, wygląda przecież rewelacyjnie, ale trochę trzeba poświęcić czasu na jej zrobienie. Tym razem nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam, wyszła super, do tego jest pyszna, nie wymaga dużo składników, a dzieci po prostu zachwycone, polecam wszystkim :)



                                                                      SKŁADNIKI:

  • 6 kolorów galaretek np.różowa, niebieska, żółta, czerwona, zielona i wiśniowa
  • kubeczek śmietanki 30% czyli ok. 200ml
                              
                                                               PRZYGOTOWANIE:

Przygotować 12 miseczek, np salaterki, duże pucharki do lodów lub duże kubki, ja miałam wszystkiego po trochu. Każdą galaretkę rozsypujemy po połowie do miseczek, wlewamy po 3/4szkl. zagotowanej wody do każdej miseczki i mieszamy, aż się rozpuści, do jednej miseczki z każdego koloru wlewamy po 30ml śmietanki i mieszamy.
Wlewamy pierwszy kolor do formy od babki i wstawiamy do lodówki, po chwili gdy zacznie tężeć dodajemy drugi kolor, czyli np.różowy, później różowy połączony ze śmietanką, niebieski i niebieski ze śmietanką itd. Gdy wylejemy już wszystkie kolory pozostawiamy formę w lodówce na kilka godzin, aby mocno stężały galaretki. Jak będą gotowe, wstawiamy formę na chwilkę do miski z bardziej ciepłą wodą, delikatnie poruszyć formą, położyć na nią większy talerz lub paterę i przekręcić, nasza babka powinna znaleźć się na talerzu.
UWAGA: śmietankę wlewamy jak galaretka ostygnie, żeby się nie zważyła-- ja przygotowałam wszystkie kolory razem, jednak trochę czasu to trwa, gdy warstwy tężeją i mi np. te jeszcze nie wlane też zaczęły tężeć, można przygotować najpierw 3-4 kolory, a w między czasie resztę-- na opakowaniach galaretek czytamy ile potrzeba wody, jeżeli 500ml, to wlewamy trochę mniej czyli po 3/4 szkl wody do miseczki, ale różowa i niebieska są na 1,5 szkl wody, czyli wlewamy trochę mniej po 1/2 szkl.
Trochę wymaga to czasu, aż babka będzie gotowa, ale warto, efekt super i dzieci zadowolone :)




Wielkanocne Smaki - edycja IV

11 komentarzy:

  1. Prawda! Wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zabieram się do zrobienia takie deseru już kilka miesięcy... Przynajmniej można popatrzeć u Pani na zdjęcie, to też coś ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama przyjemność patrzeć na takie kolory, ale jeszcze przyjemniej jest zjeść kawałek, jest pyszna :)

      Usuń
  3. Piękna babka w tęczowych kolorach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też się przymierzałam wiele razy do tej babki i do tej pory nie zrobiła. Trzeba się zmobilizować. Twoja wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Też tak robię, wygląda super, a dzieci bardzo szczęśliwe no i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja (wzorowana na tej) zrobiła furrorę na spotkaniu wielkanocnym u dzieci w przedszkolu. Znikała z talerza momentalnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też dzieci najbardziej zachwycone, chociaż na dorosłych też robi wrażenie, pozdrawiam :)

      Usuń