Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

piątek, 4 kwietnia 2014

KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU

Lubię takie dania z kurczakiem, mięsko jest miękkie i soczyste, szybko się je przyrządza, z dodatkiem warzyw, przypraw i tortilli, można wyczarować pyszny obiadek, pomysł ,kuchnia Lidla, :)



                                                                      SKŁADNIKI:

  • pierś z kurczaka, podwójna
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli pokrojona w drobną kostkę razem z nasionami
  • cebula pokrojona w piórka
  • 2-3 papryki w różnych kolorach
  • puszka fasoli
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 limonka, sok i skórka
  • 2 tortille
  • sól, pieprz, goździki
                                                                PRZYGOTOWANIE:

Na rozgrzaną patelnię, na odrobinę oleju rzucamy posiekany czosnek, po krótkiej chwili dodajemy cebulę, a następnie pokrojoną paprykę, warzywa podsmażamy, uważając żeby czosnek się nie przypalił (bo zrobi się gorzki).
Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do warzyw na patelnię, dodajemy kilka goździków stłuczonych w moździerzu, do całości dodajemy pokrojoną papryczkę chilli oraz skórkę z limonki, wszystkie składniki mieszamy i podsmażamy, dodajemy sok z limonki, przykrywamy i dusimy, aż sok wyparuje. Dodajemy fasolę, mieszamy i doprawiamy całość solą i pieprzem. W między czasie na suchej patelni podgrzewamy z obu stron placki tortilli. Gotowe danie przekładamy na talerz, podajemy z tortillą pokrojoną w trójkąty, można posypać posiekaną kolendrą.

3 komentarze: