Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

czwartek, 6 marca 2014

MOTYLKI

Nawet zwykłe babeczki można zamienić w efektowny deser, np. w motylki, zrobiłam babeczki czekoladowe, a do dekoracji masę cytrynową, można również zrobić zwykłe babeczki z masą czekoladową, wystarczy do masy zamiast cytryny dodać 30g roztopionej czekolady.




                                                                     SKŁADNIKI:
CIASTO:

  • 125g miękkiej margaryny
  • 80g cukru
  • 150g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jaja
  • 2 łyżki kakao
MASA CYTRYNOWA:
  • 100g miękkiego masła
  • 80g przesianego cukru pudru
  • skórka starta z cytryny
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

                                                              PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:
Wszystkie składniki miksujemy w misce na gładką masę, do foremek wysmarowanych margaryną nakładamy ciasto do 3/4 wysokości, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut (ciasto ma się lekko uginać przy dotykaniu), odstawiamy do ostygnięcia.
MASA:
W misce ucieramy masło, aż będzie puszyste, stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ucieramy, wsypać skórkę cytrynową, dodać sok z cytryny i dokładanie utrzeć.
Kiedy babeczki wystygną, ząbkowanym nożem odkroić wierzchy i przekroić je na pół, posmarować masą cytrynową (rękawem, szprycą lub łyżeczką) i na każdej położyć 2 kawałki ciasta, tak aby przypominały skrzydełka motyla, posypać cukrem pudrem.
Z podanej ilości składników wyszło 13 babeczek.






1 komentarz:

  1. Pięknie się prezentują,ja często kupuję śmietanę Piols 30% i używam jej do dekorowania ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń