SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 125g miękkiej margaryny
- 80g cukru
- 150g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jaja
- 2 łyżki kakao
MASA CYTRYNOWA:
- 100g miękkiego masła
- 80g przesianego cukru pudru
- skórka starta z cytryny
- 1-2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
Wszystkie składniki miksujemy w misce na gładką masę, do foremek wysmarowanych margaryną nakładamy ciasto do 3/4 wysokości, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut (ciasto ma się lekko uginać przy dotykaniu), odstawiamy do ostygnięcia.
MASA:
W misce ucieramy masło, aż będzie puszyste, stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ucieramy, wsypać skórkę cytrynową, dodać sok z cytryny i dokładanie utrzeć.
Kiedy babeczki wystygną, ząbkowanym nożem odkroić wierzchy i przekroić je na pół, posmarować masą cytrynową (rękawem, szprycą lub łyżeczką) i na każdej położyć 2 kawałki ciasta, tak aby przypominały skrzydełka motyla, posypać cukrem pudrem.
Z podanej ilości składników wyszło 13 babeczek.
Pięknie się prezentują,ja często kupuję śmietanę Piols 30% i używam jej do dekorowania ciasteczek :)
OdpowiedzUsuń