Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

sobota, 8 marca 2014

SAŁATKA Z SZYNKĄ SZWARDZWALDZKĄ

Dziś pomysł na sałatkę z szynką szwardzwaldzką i serem feta, choć ja zawsze dodaję ser typu bałkańskiego, jest trochę delikatniejszy, do sałatki warto dodać ziarna np. dyni i słonecznika, wtedy jest jeszcze pyszniejsza :)



                                                                   SKŁADNIKI:
  • mieszanka świeżych sałat
  • 150g szynki szwardzwaldzkiej
  • 2-3 pomidory
  • 150g sera feta lub typu bałkańskiego (z Lidla jest bardzo dobry)
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść pestek dyni i ziaren słonecznika
  • sól i pieprz
                                                              PRZYGOTOWANIE:

Sałatę umyć, osuszyć i włożyć do miski, dodać pokrojone pomidory i ser, szynkę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sałaty, posypać dynią i słonecznikiem (wcześniej można podprażyć na suchej patelni), oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę.

1 komentarz:

  1. Cudna salatka,uwielbiam takie smaki,ser balkański jest pyszny,też go kupuję do sałatek.

    OdpowiedzUsuń