SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 500g mąki
- 1/2 kostki drożdży
- łyżka ziół prowansalskich
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
SOS:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
DODATKI:
- 30dkg kiełbasy
- 20dkg pieczarek
- 1 mozzarella
- 1/4 puszki kukurydzy
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypujemy mąkę, zioła, sól, dodajemy olej i drożdże rozrobione w 3/4 szkl. wody (lekko ciepłej), ciasto wyrabiamy, ma być puszyste i odchodzić od rąk (w razie potrzeby dodać trochę wody), miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok. 30 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na stolnicę i lekko wyrabiamy, rwiemy ręką na kawałki (ja zrobiłam 6 sztuk), każdy kawałek formujemy w kulkę i lekko rozwałkowujemy, układamy na blaszce wysmarowanej olejem, każdy kawałek ciasta smarujemy sosem, posypujemy kiełbaską pokrojoną w kostkę i wcześniej podsmażoną na patelni, nakładamy pieczarki, trochę kukurydzy i posypujemy mozzarellą startą na tarce. Przygotowane pizze wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok.20 minut, gotowe podajemy z ketchupem lub ulubiony sosem.
pyyyyszne wyszły :) ciasto super! dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńspx przepis bardzo dobre
OdpowiedzUsuń