Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

sobota, 8 marca 2014

MINI PIZZE

Pizza powstała praktycznie z opróżniania lodówki, znalazło się pół kostki drożdży, trochę kiełbaski, pieczarki i mozzarella, tak więc mini pizze były dziś na kolację i były pyszne :)



                                                                    SKŁADNIKI:
CIASTO:

  • 500g mąki
  • 1/2 kostki drożdży
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
SOS:
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Wszystko razem mieszamy.

DODATKI:
  • 30dkg kiełbasy
  • 20dkg pieczarek
  • 1 mozzarella
  • 1/4 puszki kukurydzy
                                                           PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę, zioła, sól, dodajemy olej i drożdże rozrobione w 3/4 szkl. wody (lekko ciepłej), ciasto wyrabiamy, ma być puszyste i odchodzić od rąk (w razie potrzeby dodać trochę wody), miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok. 30 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na stolnicę i lekko wyrabiamy, rwiemy ręką na kawałki (ja zrobiłam 6 sztuk), każdy kawałek formujemy w kulkę i lekko rozwałkowujemy, układamy na blaszce wysmarowanej olejem, każdy kawałek ciasta smarujemy sosem, posypujemy kiełbaską pokrojoną w kostkę i wcześniej podsmażoną na patelni, nakładamy pieczarki, trochę kukurydzy i posypujemy mozzarellą startą na tarce. Przygotowane pizze wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok.20 minut, gotowe podajemy z ketchupem lub ulubiony sosem.






2 komentarze:

  1. pyyyyszne wyszły :) ciasto super! dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. spx przepis bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń