Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

niedziela, 9 marca 2014

DESERY Z BITĄ ŚMIETANĄ

Pogoda dopisuje i desery można było zjeść na tarasie, smakowały jeszcze lepiej, pyszne połączenie bitej śmietany, biszkoptów i truskawek, pycha :)


                                                                   
                                                                        SKŁADNIKI:
  • duża paczka biszkoptów
  • 400ml śmietany 30% (ja używam Pilos z Lidla 2x200 ml)
  • 1 i 1/2 cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szt. śmietan fix
  • pół tabliczki czekolady
  • 2 szkl mrożonych truskawek
  • łyżka mąki ziemniaczanej
                                                                 PRZYGOTOWANIE:

Śmietanę wstawiamy na 30 minut do zamrażalnika (chłodna szybciej się ubija), schłodzoną ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, na koniec dodajemy śmietan fix i mieszamy, dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy roztopioną i wystudzoną czekoladę, dokładnie wymieszać.
Truskawki podgrzewamy w rondelku, jak trochę odparuje woda dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia (truskawki można trochę dosłodzić).
Biszkopty kruszymy do miseczki i lekko polewamy herbatą z cytryną z trzema łyżkami alkoholu, wymieszać.
W wysokich szklankach układamy warstwami biszkopty, bitą śmietanę, biszkopty, czekoladową śmietanę i truskawki, lub w innej dowolnej kolejności.
Deserki są pyszne, polecam :)

3 komentarze:

  1. Powiew lata :) Pysznie wygląda deser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już nie mogę się doczekać własnych truskawek z ogródka :)

      Usuń