SKŁADNIKI:
- 4000g makaronu np. lumaconi
- 2 ząbki czosnku
- 20dkg wędzonego boczku
- 200ml słodkiej śmietanki
- 3 żółtka
- 2 łyżki startego sera
- pieprz, sól
- pomidorki koktajlowe
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy al dente, boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, dodajemy drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy, w miseczce mieszamy żółtka, 100ml śmietany i ser, resztę śmietany dodajemy do boczku i mieszamy na małym ogniu, po chwili dodajemy śmietanę z żółtkami i serem, przyprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia, dodajemy ugotowany makaron i mieszamy, można dodać natkę pietruszki. Dodatkowo podałam z pomidorkami koktajlowymi, polanymi oliwą, posypanymi solą i pieprzem i zapieczonymi w piekarniku przez 10 minut.
Uwielbiam szybkie dania,u mnie makaron szpinakowy z bazyliowym pesto,pyszność :)
OdpowiedzUsuńMniam....w Lidlu też kupiłam makaron z semoliny i przygotowuję wg.tego przepisu.Wszystko pięknie pachnie.
OdpowiedzUsuń