SKŁADNIKI:
- 250g twarogu
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 150g cukru
- 3 jajka
- 100g masła
- 3 łyżki kakao
- 150g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g posiekanych orzechów włoskich lub pekan
- tabliczka czekolady deserowej lu mlecznej
PRZYGOTOWANIE:
Ser utrzeć na gładką masę z 25g cukru oraz aromatem waniliowym, odstawić. Utrzeć jajka i resztę cukru na puszystą masę, do rondelka włożyć masło i wsypać kakao, podgrzać aż masło się rozpuści, a masa będzie jednolita. Wlać masę do utartych jajek i wymieszać, wsypać przesianą mąkę i proszek i dokładnie wymieszać. Połowę ciasta wlać do formy (20x20cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, wygładzić wierzch (trochę trudno się rozprowadza), ostrożnie rozsmarować masę serową i przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 minut, wystudzić w formie. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z dwiema łyżkami mleka, polewamy wystudzone ciasto i dekorujemy orzechami, jak czekolada stężeje podajemy, chociaż ja kroiłam od razu :)
Chętnie bym zjadła kawałek,a na polewę polecam czekoladę Fincarre z Lidla,jest świetna :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:) bardzo lubię serniki i masy serowe:d
OdpowiedzUsuń