Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

wtorek, 4 marca 2014

CIASTO CZEKOLADOWO - SEROWE

Bardzo fajne ciasto z dodatkiem twarogu i orzechów, ja zrobiłam polewę z czekolady, ale równie dobrze mogłaby być toffi, przepis na małą blaszkę :)



                                                                        SKŁADNIKI:
  • 250g twarogu 
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 100g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 150g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g posiekanych orzechów włoskich lub pekan
  • tabliczka czekolady deserowej lu mlecznej
                                                               
                                                                  PRZYGOTOWANIE:

Ser utrzeć na gładką masę z 25g cukru oraz aromatem waniliowym, odstawić. Utrzeć jajka i resztę cukru na puszystą masę, do rondelka włożyć masło i wsypać kakao, podgrzać aż masło się rozpuści, a masa będzie jednolita. Wlać masę do utartych jajek i wymieszać, wsypać przesianą mąkę i proszek i dokładnie wymieszać. Połowę ciasta wlać do formy (20x20cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, wygładzić wierzch (trochę trudno się rozprowadza), ostrożnie rozsmarować masę serową i przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 minut, wystudzić w formie. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z dwiema łyżkami mleka, polewamy wystudzone ciasto i dekorujemy orzechami, jak czekolada stężeje podajemy, chociaż ja kroiłam od razu :)






2 komentarze:

  1. Chętnie bym zjadła kawałek,a na polewę polecam czekoladę Fincarre z Lidla,jest świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie:) bardzo lubię serniki i masy serowe:d

    OdpowiedzUsuń