Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

sobota, 1 marca 2014

CIASTO CZEKOLADOWO - WANILIOWE

Bardzo prosty przepis na ciasto, podana ilość składników na blaszkę do keksa, ja nie miałam i użyłam trochę większej, do chleba i trochę wyszło niższe niż powinno, ale bardzo smaczne. Gotowe ciasto można zamrozić, a przed podaniem rozmrozić i posypać cukrem pudrem, chociaż wiadomo, że świeże najlepsze :)



                                                                      SKŁADNIKI:

  • 175g miękkiej margaryny
  • 200g mąki
  • 100g cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • cukier puder do posypania
                                                                 PRZYGOTOWANIE:

W misce utrzeć margarynę z cukrem na gładką masę, dodać aromat, wymieszać, stopniowo dodawać jajka i miksować, wsypać mąkę i wymieszać. Połowę masy wyłożyć do formy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą, do drugiej połowy dodać kakao i dokładnie wymieszać, aby był jednolity kolor, na jasną masę wyłożyć masę kakaową i wygładzić wierzch. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni przez 30 minut (ja sprawdzam patyczkiem czy nie jest mokre w środku). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.






5 komentarzy:

  1. Nie napisane jest ile dodać mąki,ciasto wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam, dziękuję za czujność :)

      Usuń
  2. Pyszniutkie :) uwielbiam babki

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne Ciacho próbowałam super :) sama chyba zrobię :)

    OdpowiedzUsuń