Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

piątek, 17 lipca 2015

SERNIK NA ZIMNO Z CZEREŚNIAMI

Uwielbiam czereśnie, w sumie uwielbiam wszystkie sezonowe owoce, a w szczególności wypieki z nimi. Tym razem ciasto bez pieczenia czyli sernik na zimno, a z czereśniami wyjątkowo jest pyszne, polecam w formie do babki, z kominem, będzie pięknie się prezentować, przepis z zaprzyjaźnionego blogu ,Kulinarne Fantazje Marioli, :)


                                                                    SKŁADNIKI:


  • 0,5 kg czereśni
  • 2 czerwone galaretki, np. wiśniowe
  • 3 szkl. gorącej wody
  • 1 kg sera wiaderkowego, ja użyłam waniliowego
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 łyżki żelatyny, rozpuszczone w 1/2 szkl. gorącej wody
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • czereśnie do dekoracji
                                                              PRZYGOTOWANIE:



 Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystudzenia, czereśnie drylujemy, na dno formy wlewamy część galaretki i wsypujemy garść czereśni, wkładamy do lodówki, do stężenia (ja wkładam na dno zamrażarki, wtedy jest szybciej). 
Ser mieszamy w misce z cukrami, a następnie z namoczoną, ostudzoną żelatyną, część sera wlewamy na stężałą galaretkę, ponownie chłodzimy, na ser wlewamy resztę galaretki i czereśnie, chłodzimy, na koniec, na stężałą galaretkę dajemy resztę sera i układamy biszkopty, można lekko nasączyć w mleku. ale nie koniecznie, całość chłodzimy.
Po całkowitym stężeniu formę wkładamy na minutę lub dwie do ciepłej wody, uważając aby nie zalać ciasta, nakładamy duży talerz i przekręcamy, trochę może kapać, bo galaretka odklei się od formy, cieszymy się pięknym sernikiem i można zajadać, smacznego :)







DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I TWAROŻKIEM

Sezon na truskawki niedługo się skończy, a tyle pyszności można jeszcze upiec, tym razem będą to drożdżówki, szybkie w przygotowaniu, pulchne i pachnące, to do dzieła :)

 

SKŁADNIKI:
  • 300g mąki
  • 150ml mleka
  • 22g drożdży
  • 30g cukru
  • 40g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 I 1/2 kostki twarogu
  • 1-2 łyżki śmietany
  • cukier w zależności jaki chcemy słodki twarożek
  • truskawki
                          
                                                                PRZYGOTOWANIE:


Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy lekko podgrzane mleko i 1/3 przesianej mąki, robimy rozczyn, czyli dokładnie wymieszać, miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut. Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z resztą mąki, roztopionym masłem, żółtkami i szczyptą soli, ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki, w razie potrzeby dosypać trochę mąki, odstawiamy do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm, wykrawamy kubkiem koła i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy twarożek o pokrojone truskawki, smarujemy białkiem boki drożdżówek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy przez ok. 20 minut, aż wyrosną i się zarumienią.




wtorek, 21 kwietnia 2015

JABŁECZNIK

Uwielbiam jabłeczniki..., zapach jabłek z cynamonem....mniam, taki z kratką lubię najbardziej, jabłka mogą trochę odparować i nie trzeba dodawać mąki czy galaretki żeby je zagęścić, ciasto proste w przygotowaniu, polecam :)



                                                               PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:

  • 200g margaryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400g mąki
Margarynę zmiksować z cukrami i jajkiem na jednolitą, puszystą masę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką), ciasto podzielić na dwie części : 1/4 i 3/4.

JABŁKA:
  • 10szt. jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka cynamonu
  • gdyby jabłka były kwaśne można dosłodzić wg. uznania
Jabłka obrać, pokroić w plastry, przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny i 3-4 łyżki cukru, podgrzewać aż jabłka trochę zmiękną, dodać cynamon i dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia.

Formę 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić większą częścią ciasta, na ciasto wykładamy przestudzone jabłka, pozostałe ciasto podsypać mąką, rozwałkować i wycinać podłużne pasy, czynność powtarzamy, aż do wykończenia ciasta, pasy ułożyć na jabłkach tworząc kratkę.
Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 50 minut, aż wierzch się zarumieni, gotowe posypać cukrem pudrem.




wtorek, 14 kwietnia 2015

EKLERKI

Uwielbiam takie domowe eklerki, tym razem tradycyjne z kremem maślano-budyniowym, pyszności, dość proste w przygotowaniu, tak więc polecam wszystkim, z podanego przepisu wyszło mi ok. 25 eklerków :)



                                                                      SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 1szkl. wody
  • 125g masła lub margaryny
  • 1szkl. mąki pszennej
  • 4 jajka
Wodę zagotować z margaryną lub masłem, energicznie mieszając wsypać mąkę, mieszamy aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od ścianek garnka, zostawiamy do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, następnie przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką w kształcie gwiazdki, na  blaszkę wyłożoną  papierem do pieczenia szprycujemy ok. 7 cm eklery zostawiając odstępy, pieczemy  20-30 minut w temp. 200 stopni.


KREM:
  • 3 szkl. mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g masła
W garnku zagotowujemy dwie szklanki mleka z cukrem, dodajemy budyń rozmieszany w szklance mleka, mieszamy, aż zgęstnieje, ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, ciągle miksując dodawać stopniowo budyń, gotowy krem odłożyć do lodówki do schłodzenia.

Ostudzone eklerki trzeba przekroić wzdłuż i szprycą nakładać krem, następnie je składamy, gotowe dekorujemy cukrem pudrem lub czekoladą, chłodzimy w lodówce :)




czwartek, 9 kwietnia 2015

ORZESZKI KAKAOWE

Ostatnio robiłam orzeszki z masą orzechową, tak wszystkim smakowały, że tym razem zrobiłam wersję kakaową z masą budyniową, wyszły równie pyszne i szybko znikły, polecam :)



                                                                     SKŁADNIKI:

CIASTO:
  • 3 szkl. mąki
  • 250g margaryny
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • łyżeczka sody
  • 2 płaskie łyżki kakao
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto, następnie zawijamy w folię i chowamy do lodówki na ok. 1 godzinę, wtedy lepiej będzie je formować.
Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości wiśni, wkładać do rozgrzanej i wysmarowanej olejem formy, tak na prawdę to maszynkę trzeba wyczuć, ile dać ciasta i ile piec, żeby się nie przypaliły nasze łupinki orzeszków, powinny ładnie odchodzić od formy.

MASA BUDYNIOWA:
  • 3 szkl. mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
W garnku zagotowujemy dwie szklanki mleka z cukrem, dodajemy budyń rozmieszany w szklance mleka, mieszamy, aż zgęstnieje, ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, ciągle miksując dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy aż masa masa będzie jednolita.

Łupinki nadziewamy kremem i chowamy do lodówki, krem stężeje, a ciasto będzie bardziej kruche, mi smakują najlepiej na następny dzień.
Z podanego przepisu wyszły mi 74 ciastka :)





wtorek, 31 marca 2015

JAJKA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM

To kolejny pomysł na faszerowane jajka, tym razem z tuńczykiem, koniecznie trzeba wypróbować, bo są pyszne, polecam :)




                                                                      SKŁADNIKI:

  • 6-7 jajek
  • 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
  • szczypior lub odrobina cebulki
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

                                                               PRZYGOTOWANIE:

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić wzdłuż i żółtka przełożyć do miseczki, dodać odsączonego tuńczyka, 1/3 pęczka posiekanego szczypiorku lub odrobinę posiekanej cebulki, dodać jogurt, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać, nadziewać farszem połówki jajek, gotowe można udekorować papryką lub szypiorkiem :|)

JAJKA FASZEROWANE RZEŻUCHĄ I SZYNKĄ

Na Święta robię zawsze kilka rodzajów faszerowanych jajek, a te z szynką i rzeżuchą to jedne z moich ulubionych, polecam :)



                                                                     SKŁADNIKI:

  • 6-7 jajek
  • 2 plastry szynki
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki posiekanej rzeżuchy
  • sól, pieprz
                  
                                                              PRZYGOTOWANIE:

Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić wzdłuż, żółtka przełożyć do miseczki, dodać drobno pokrojone plastry szynki, posiekaną rzeżuchę, majonez, musztardę i chrzan, doprawić solą i pieprzem, dokładanie wymieszać i łyżeczką nadziewać połówki jajek :)