Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

piątek, 17 lipca 2015

SERNIK NA ZIMNO Z CZEREŚNIAMI

Uwielbiam czereśnie, w sumie uwielbiam wszystkie sezonowe owoce, a w szczególności wypieki z nimi. Tym razem ciasto bez pieczenia czyli sernik na zimno, a z czereśniami wyjątkowo jest pyszne, polecam w formie do babki, z kominem, będzie pięknie się prezentować, przepis z zaprzyjaźnionego blogu ,Kulinarne Fantazje Marioli, :)


                                                                    SKŁADNIKI:


  • 0,5 kg czereśni
  • 2 czerwone galaretki, np. wiśniowe
  • 3 szkl. gorącej wody
  • 1 kg sera wiaderkowego, ja użyłam waniliowego
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 łyżki żelatyny, rozpuszczone w 1/2 szkl. gorącej wody
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • czereśnie do dekoracji
                                                              PRZYGOTOWANIE:



 Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystudzenia, czereśnie drylujemy, na dno formy wlewamy część galaretki i wsypujemy garść czereśni, wkładamy do lodówki, do stężenia (ja wkładam na dno zamrażarki, wtedy jest szybciej). 
Ser mieszamy w misce z cukrami, a następnie z namoczoną, ostudzoną żelatyną, część sera wlewamy na stężałą galaretkę, ponownie chłodzimy, na ser wlewamy resztę galaretki i czereśnie, chłodzimy, na koniec, na stężałą galaretkę dajemy resztę sera i układamy biszkopty, można lekko nasączyć w mleku. ale nie koniecznie, całość chłodzimy.
Po całkowitym stężeniu formę wkładamy na minutę lub dwie do ciepłej wody, uważając aby nie zalać ciasta, nakładamy duży talerz i przekręcamy, trochę może kapać, bo galaretka odklei się od formy, cieszymy się pięknym sernikiem i można zajadać, smacznego :)







1 komentarz: