Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

środa, 22 lipca 2015

TORT ,ORBITA,

Już jakiś czas planowałam go zrobić, a urodziny męża były idealną okazją, torcik rewelacyjny, naprawdę polecam wypróbować, dwa rodzaje biszkoptu, masa budyniowo-maślana oraz masa truskawkowa, pyszności, trochę pracochłonny, ale warto, bo naprawdę zachwyca :)



                                                                  SKŁADNIKI:

BISZKOPT MAKOWY:

  • 5 jajek
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  •  łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. maku
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier, miksujemy aż masa będzie gęsta i lśniąca, dodajemy żółtka, chwilę miksujemy, następnie dodajemy w dwóch partiach przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie łyżką, na koniec stopniowo dodajemy mak, znów mieszamy łyżką, ciasto przekładamy do formy 24x28cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy ok. 25 minut, gotowy biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa płaty.

BISZKOPT JASNY:
  • 3 jajka
  • 1/3 szkl. mąki pszennej
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkop przygotowujemy tak jak biszkopt makowy, tyle że bez maku, pieczemy krócej, 15-20 minut i nie przekrawamy.

MASA BUDYNIOWA:
  • 700 ml mleka
  • 2,5 torebki budyniu waniliowego 
  • 5 łyżek cukru
  • 200g masła, lub margaryny Kasi
500 ml mleka zgotować, dodać budyń wymieszany z resztą mleka i cukrem, mieszamy energicznie, gotowy budyń zostawić do ostygnięcia, masło lub margarynę miksujemy na puszystą masę, stopniowo dodajemy budyń cały czas miksując (gdyby masa była zbyt mało słodka podczas miksowania dodać jeszcze trochę cukru lub cukier waniliowy i dokładnie wymieszać).

MASA TRUSKAWKOWA:
  • 700g truskawek
  • galaretka truskawkowa
  • budyń waniliowy
  • 1/3 szkl. wody
  • 1/2 szkl. cukru
Truskawki przekładamy do garnka, zblendować, zagotować z wodą i cukrem, dodać galaretkę, mieszamy aż galaretka się rozpuści, na koniec dodajemy budyń, dokładnie mieszamy, masę studzimy. 

                                                                
                                                                 PRZEŁOŻENIE:

Formę wyłożyć folią spożywczą, biszkopt makowy, na to połowę masy budyniowo maślanej, chłodzimy, następnie połowa masy truskawkowej i biszkopt jasny, chłodzimy, masa budyniowa, truskawkowa i biszkopt makowy, całość dobrze schłodzić, wierzch dekorujemy wg uznania, ja użyłam bitej śmietany i owoców.
Polecam najpierw przygotować masy i już je chłodzić, po upieczeniu szybciej się przełoży, gdy masy już stężały.
Smacznego :)

   


3 komentarze:

  1. Wygląda niesamowicie efektownie :)
    Mój C. ma 35 w przyszłym roku, więc może spróbuję :)
    I oczywiście najlepsze życzenia dla jubilata :)

    OdpowiedzUsuń