Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

czwartek, 9 kwietnia 2015

ORZESZKI KAKAOWE

Ostatnio robiłam orzeszki z masą orzechową, tak wszystkim smakowały, że tym razem zrobiłam wersję kakaową z masą budyniową, wyszły równie pyszne i szybko znikły, polecam :)



                                                                     SKŁADNIKI:

CIASTO:
  • 3 szkl. mąki
  • 250g margaryny
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • łyżeczka sody
  • 2 płaskie łyżki kakao
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto, następnie zawijamy w folię i chowamy do lodówki na ok. 1 godzinę, wtedy lepiej będzie je formować.
Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości wiśni, wkładać do rozgrzanej i wysmarowanej olejem formy, tak na prawdę to maszynkę trzeba wyczuć, ile dać ciasta i ile piec, żeby się nie przypaliły nasze łupinki orzeszków, powinny ładnie odchodzić od formy.

MASA BUDYNIOWA:
  • 3 szkl. mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
W garnku zagotowujemy dwie szklanki mleka z cukrem, dodajemy budyń rozmieszany w szklance mleka, mieszamy, aż zgęstnieje, ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, ciągle miksując dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy aż masa masa będzie jednolita.

Łupinki nadziewamy kremem i chowamy do lodówki, krem stężeje, a ciasto będzie bardziej kruche, mi smakują najlepiej na następny dzień.
Z podanego przepisu wyszły mi 74 ciastka :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz