Kuchnia pachnąca wanilią

Kuchnia pachnąca wanilią

poniedziałek, 2 marca 2015

JABŁECZNIK KRÓLEWSKI

Dlaczego ,królewski, ?, chyba dlatego, że puszysty biszkopt razem z jabłkami z cytrynową nutą pod pierzynką z bitej śmietany smakuje po ,królewsku, po prostu rozpływa się w ustach, dodatkowo wierzch można udekorować czekoladą, pyyszności, polecam, jest bardzo prosty w przygotowaniu :)



                                                                    SKADNIKI:

BISZKOPT:

  • 5 jajek, osobno białka i żółtka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
Białka ubić na sztywno, ciągle miksując stopniowo dodajemy cukier, gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodajemy pszesianą mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy, a następnie przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy (24x28cm), wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt zostawiamy do ostygnięcia, następnie przekrawamy na dwie części.

MASA JABŁKOWA:
  • 1,5 l jabłek prażonych (ja miałam swojej roboty)
  • 2 galaretki cytrynowe
Jabłka przełożyć do garnka, dodać galaretki i podgrzać, mieszając aż galaretki się rozpuszczą, odstawić.

BITA ŚMIETANA:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 x śmietan fix
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno razem z cukrami, na koniec dodać śmietan fix i wymieszać mikserem.

                                               
                                                         PRZYGOTOWANIE:

Pierwszą część biszkoptu włożyć do fromy , w której się piekł, wyłożyć lekko przestudzone jabłka, przykryć drugim biszkoptem i schłodzić, następnie na wierzch wyłożyć ubitą śmietankę, można dodatkowo posypać startą czekoladą, ciasto chłodzić w lodówce przez kilka godzin, jabłka wtedy dobrze stężeją, smacznego :)




2 komentarze: